Pelastusliivit ja muita mökkeilyn tärkeitä muistettavia asioita

Mökille meneminen ja siellä kesäloman viettäminen kuuluu tuhansien suomalaisten vuosittaiseen perinteeseen.

Mutta muistammeko me aina ottaa kesälomalla tarvittavat asiat mukaan ensimmäisellä kerralla, vai vietämmekö puolet loma-ajasta käymällä lähipitäjän kauppoja läpi, kun kaikki olisi voitu hoitaa Hobby Hallin verkkokaupasta hyvissä ajoin jo ennen lomaa? Tässä vinkkilista tavaroista, jotka kannattaa ottaa mukaan jo ennen loman aloittamista.

Pelastusliivit

Suomessa Liikenne- ja viestintävirasto on määritellyt että moottoriveneessä ja yli 5 metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla oikean kokoiset pelastusliivit tai kelluntapukineet jokaiselle veneessä olijalle.

Pitää myös muistaa, ettei pelkkä pelastusliivien hankita riitä. Niitä pitää myös osata käyttää oikein. Pelastusliivien käytössä on tärkeää, että ne on puettu oikein. Jos säädöt on tehty huonosti, henkilö saattaa vajota liian alas liivien sisään, jolloin liivit eivät toimi suunnitellulla tavalla. Erityisen tärkeää on huolehtia, että lasten pelastusliivit päivitetään säännöllisesti lapsen kasvaessa. Lapsen kasvaessa on tärkeää hankkia uudet pelastusliivit, jotka sopivat paremmin heidän muuttuneisiin mittoihinsa.

Esimerkiksi paukkuliivien vyötäröhihna tulee kiristää riittävän tiukalle. Pelastusliivit pelastavat henkilön vain, jos ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä, kun henkilö putoaa veteen ja ne on puettu oikein.

Kyypakkaus

Kyypakkaus on lääkevalmiste, joka sisältää vastamyrkkyä kyynpureman aiheuttamien myrkkyjen neutraloimiseksi. Kyypakkausta käytetään kyynpuremien ensiapuna, ja se auttaa vähentämään myrkyn vaikutuksia. Kyypakkaus sisältää yleensä sekä imukupin että antihistamiinilääkkeen. Imukuppi auttaa poistamaan myrkkyä puremakohdasta ja antihistamiini puolestaan vähentää allergisia reaktioita, kuten kutinaa ja turvotusta.

Kyypakkaus on tärkeä varuste retkeillessä tai liikkuessa alueilla, joissa on kyitä. Jos henkilö joutuu kyynpureman kohteeksi, kyypakkaus tulee käyttöön mahdollisimman nopeasti, ja myös sairaanhoitoon hakeutuminen on suositeltavaa kyynpureman yhteydessä. On tärkeää muistaa, että kyypakkaus on ensiapuväline, joka auttaa lieventämään kyynpureman vaikutuksia, mutta kyynpureman hoito vaatii aina lääkärin arviota ja seurantaa.

Ensiapupakkaus

Siinä missä autossa tulisi aina olla oma ensiapupakkaus, samanlainen tulisi olla myös mökillä. Se auttaa tarjoamaan ensiavun mökillä, kun ammattimainen hoito ei ole välittömästi saatavilla. Tässä on joitakin yleisiä ensiapupakkauksen sisältämiä tuotteita:

Haavanhoitotarvikkeet:

– Steriilejä sideharsoja tai sidetaitoksia eri kokoisina.

– Sidetaitoksia kiinnittäviä teippiä tai sidetaitoskiinnittimiä.

– Steriilejä kertakäyttökäsineitä haavan puhdistamista varten.

– Desinfiointiainetta, kuten povidon-jodia tai alkoholipyyhkeitä.

Side- ja tukituotteet:

– Joustavia sideharsoja tai elastisia tukisiteitä.

– Kolmioliina tukinauhaksi tai käsivarren tukemiseen.

– Sakset siteiden ja teipin leikkaamiseen.

Kylmäpakkaus:

– Kertakäyttöisiä kylmäpakkauspusseja tai kylmäpakkauksia, jotka voivat auttaa vammojen, kuten mustelmien tai venähdysten, ensiapuhoidossa.

Kipu- ja kuumelääkkeet:

– Kipulääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia, sekä käyttöohjeet. Kuumemittari kuumeen mittaamiseen on myös hyvä olla reissussa mukana, sillä vaikka aina toivotaan aurinkoista säätä, Suomen kesä voi yllättää jopa raekuuroilla.

Laastarit ja sidetarvikkeet:

– Erilaisia kokoja ja eri tyyppisiä laastareita.

– Laastarinauhaa tai laastariteippiä.

– Pieniä sidetaitoksia ja sidetaitoskiinnittimiä.

Muut tarvikkeet:

– Pinsetit pienten roskien tai hyönteisten poistamiseen.

– Steriilejä silmähuuhtelupusseja silmävammojen ensiapuun.

– Haavojen puhdistamiseen tarkoitettua fysiologista keittosuolaliuosta tai vesihauteessa säilytettävää steriiliä keittosuolaliuosta.

On tärkeää tarkistaa ensiapupakkauksen sisältö säännöllisesti ja päivittää tarvittavat tuotteet. Lisäksi on suositeltavaa, että mökille mennessä varmistat, että ensiapupakkaus on täydellinen ja kaikki tuotteet ovat käyttökelpoisia. On tärkeää, että vahingon tai onnettomuuden sattuessa ensiapulaukun tuotteet ovat käyttökelpoisia.

Ajanviete

Ennen mökille lähtemistä on myös hyvä varmistaa, että illoillekin on tekemistä. Se varmistetaan esimerkiksi ottamalla seurapelejä, kortit, nopat yms. mukaan, sillä lomalla ollessa ei ole tarkoitus viettää aikaa vain tablettien tai älypuhelimien seurassa. Yhdessä perheen kanssa vietetty kesäloma on omiaan lataamaan akkuja jälleen tulevaa syksyn arkea ajatellen. Myös ulkona tapahtuvat leikit kuten mölkky ja vaikkapa mökkitikat on syytä ostaa uudet, sillä usein edellisen kesän jälkeen vanhat tikat voivat olla hukkuneet tai ainakin ruostuneet, ja mölkkypelipussin osia voi myös puuttua.

Mummon mökki

Monelle mökkilomailu tarkoittaa vierailua isovanhempien luona. Silloin on lomavarusteiden lisäksi hyvä ostaa jokin pieni lahja mummolle – ja sekin kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Suomalaisessa arkikielessä puhutaan muutenkin mummon mökistä, joka ei välttämättä edes tarkoita, että siellä mökissä olisi mummoa. Nimittäin mummon mökki tarkoittaa myös pientä mökkiä, joka voi sisältää vaikka vain yhden huoneen, jossa on pieni keittonurkkaus ja makuupaikka. Useimmiten mummon mökki on niin kutsuttu kuivanmaan mökki.

Näiden listattujen asioiden ohella tulevat sitten varsinaiseen matkaan muistilistalle ruokakaupassa käynti ja tarpeellisten vaatteiden mukaan ottaminen – ja saahan niitäkin tilata vaikka Hobby Hallin verkkokaupasta samalla kun päivittää uudet pelastusliivit koko porukalle.