MAINOS

Mihin tarkoitukseen voi hakea lainaa?

MAINOS - LAINAT.FI -

Lähes jokainen Suomalainen ottaa jossain elämänsä vaiheessa lainaa johonkin tarkoitukseen. Lainantarjoajia on markkinoilla runsaasti, ja joskus voi olla vaikeaa tietää, minkä lainatarjouksen valitsisi. Nykyään on onneksi käteviä lainanvertailusivustoja, kuten https://www.lainat.fi ,jossa voit kätevästi ja aikaa säästäen kilpailuttaa lainatarjoukset. 

Vakuudelliset luotot vs. vakuudettomat luotot

Lainoja on periaatteessa kahta eri tyyppiä. Vaikka lainoista käytetään useita erilaisia nimityksiä, ne ovat kuitenkin aina joko vakuudellisia tai vakuudettomia lainoja. Vakuudellinen laina tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että lainan saamiseksi sinulla tulee olla jotakin, mitä käytät vakuutena lainaa vastaan. Tämä voi olla esimerkiksi omaisuutta, kuten kiinteistö tai metsää. Toinen vaihtoehto on käyttää lainalla takaajaa, jonka maksettavaksi laina lankeaa, mikäli et itse syystä tai toisesta pysty maksamaan lainaa takaisin.

Vakuudettomat lainat puolestaan myönnetään ilman vaatimusta vakuudesta, eli sinulla ei tarvitse olla omaisuutta tai takaajaa saadaksesi lainan. Monesti vakuudettomat lainat ovat summaltaan pienempiä kuin vakuudelliset lainat. Niiden hakeminen on yksinkertaista ja nopeaa. Huonona puolena lainoissa on usein korkeampi korko kuin vakuudellisissa lainoissa. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä rahoituslaitoksen tulee pystyä kattamaan lainan riski muulla tavoin, kun vakuutta ei ole, joten se käyttää suurempaa korkoprosenttia.

Vakuudellisia luottoja käytetään esimerkiksi asuntolainoissa. Vakuudettomia lainoja puolestaan käytetään mihin tahansa hankintaan, mihin tarvitaan rahoitusta. 

Mitä lainalla voi kustantaa?

Lainan tarpeet vaihtelevat. Yleisimpiä syitä lainan hakemiselle ovat arkipäivän suuremmat hankinnat, kuten uudet kodinkoneet. Yleensä kodinkoneet tuppaavat hajoamaan kaikkein huonoimmalla mahdollisella hetkellä, joten vakuudeton luotto on tilanteen pelastaja monessa kodissa. Vaihtoehtoina on joko ottaa laina, missä koko summa siirretään tilille kerralla, ja lainaa maksetaan kuukausittain takaisin, tai ottaa kodinkone rahoituksella tai joustoluotolla, joka on periaatteessa sama asia, mutta siinä koko lainasumma ei käy velallisen tilillä, vaan siirtyy suoraan myyjälle.

Kodinkoneiden lisäksi toinen erittäin suosittu lainakohde on auton osto, tai kalliimpi korjaus. Nämä ovat usein hankintoja, joihin ainakin osittain tarvitaan lainarahaa. Autolainassa rahoituksella ostettava auto on rahoitusyhtiön omaisuutta niin kauan, kunnes laina on maksettu. Huomionarvoinen seikka on, että rahoitusyhtiöt edellyttävät kattavia vakuutuksia, kuten täyskaskoa. Nämä kustannukset kannattaa laskea mukaan autosta koituviin kuluihin muiden maksujen lisäksi.

Kolmas yleinen syy lainan hakemiselle on talouden tasapainottaminen tai niin kutsuttu lainojen yhdistely. Mikäli olet tilanteessa, että sinulle on kertynyt useita luottokortteja, kulutusluottoja tai muita vakuudettomia lainoja, ja tuntuu, että talous alkaa olla tiukilla kaikkien eri kuukausimaksujen kanssa pallotellessa, tai on hankalaa enää pysyä kärryillä useiden eräpäivien ja lyhennysten aikatauluissa, voi lainojen yhdistely olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Lainojen yhdistelyn hyvänä puolena on ehdottomasti se, että sen jälkeen sinun ei tarvitse muistaa kuin yksi eräpäivä ja talouden seuranta helpottuu. Toinen hyvä puoli voi olla se, että lainan kulut voivat olla alhaisemmat, kun et maksa enää korkoa ja kuluja useasta eri lainasta.