Ilmankosteus vaikuttaa elintarvikkeiden laatuun

Kuva:

Ilmankosteuden riittävä ylläpito on tärkeää monissa tuotantotiloissa. Sillä on myös merkittävä vaikutus elintarvikealalla ja ilmankostutinjärjestelmät takaavat tasalaatuiset ja yhtenäiset lopputuotteet ruokakaupoissa. Syvennymme aiheeseen tässä artikkelissa tarkemmin. Tämä artikkeli on sponsoroitu.

Sopivaan ilmankosteuteen kannattaa ehdottomasti panostaa, koska se auttaa ylläpitämään laatua ja yhtenäisyyttä elintarvikkeissa ja laajemminkin elintarvike- ja juomateollisuudessa. Matala ilmankosteus voi johtaa esimerkiksi elintarvikkeiden kuivumiseen, nettopainon pienenemiseen ja tuotteiden laatuun. Airtec on yksi johtavista ilmankostutusjärjestelmien asiantuntijoista, joka tarjoaa ratkaisuja ilmankosteuden säätämiseen.

Ilmankosteudella merkitys elintaviketuotannossa

Suhteellista ilmankosteutta on erittäin tärkeää ylläpitää elintarviketuotannossa, koska se vaikuttaa esimerkiksi tuotteiden laatuun. Tarkemmin sanottuna ilmankosteutta pitää optimoida ja ylläpitää tuotantolaitoksissa, jotka ovat erikoistuneet elintarvikkeiden varastointiin tai kuivaamiseen.

Monet elintarvikkeet ovat hygroskooppisia, eli niiden kosteuspitoisuus riippuu ympäristön suhteellisesta kosteudesta. Hygroskooppiset elintarvikkeet luovuttavat vettä ympäristöön, jos suhteellinen ilmankosteus ei ole tarpeeksi korkealla tasolla.

Jotkut elintarvikkeet pitää kypsyttää tietyllä vauhdilla ja jos kosteustasossa on paljon vaihtelua, pilaantuvat ne herkästi. Kosteustason tarkka ylläpitäminen on erityisen tärkeää erityisesti eläinperäisten elintarvikkeiden, kuten lihan ja juuston kaltaisten tuotteiden kohdalla. Niissä kosteustaso pidetään tietyn tasoisena taukoamatta. Muutoin lopputuotteen nettopaino saattaa muuttua ja laatu huonontua.

Suhteellisen kosteuden optimaaliset tasot vaihtelevat elintarvikkeesta riippuen ja se mitataan yksiköllä RH. RH vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Esimerkiksi sokerin varastointiin tarvitaan noin 20–35 prosentin suhteellinen ilmankosteus, mutta aiempien mainittujen lihan ja juuston valmistus tarvitsee reippaasti enemmän: 75–95 %. Lihan varastointi vaatii vähintään 85 %. Hedelmät ja vihannekset puolestaan hieman vähemmän, noin 50–100 % RH lajista ja vuodenajasta riippuen.

Alkoholijuomien varastointi ja enkelten siivut

Enkelten siivuja kutsutaan haihtumista, joka tapahtuu viinin ja muiden alkoholijuomien varastoinnin ja kypsytyksen aikana. Tätä haihtumista halutaan mahdollisuuksien mukaan yleensä välttää.

Viini varastoidaan puisiin tynnyreihin, mikä auttaa hallitsemaan haihtumista. Haihtumista hallitaan, kun varastointitilojen ilmankosteus pysyy vaadituissa rajoissa. Haihtumisen hallinnalla estetään tynnyrien laajentuminen ja kutistuminen, mikä ehkäisee mahdollisten aukkojen muodostumista.

Jos tynnyreihin muodostuu aukkoja, voi niiden kautta haihtua nestettä. Asianmukainen ilmankosteus pullotettujen tuotteiden pitkäaikaisessa varastoinnissa voi estää korkkien kuivumisen ja viinin pilaantumisen. Se auttaa myös etikettien ja laatikoiden kunnossa pysymiseen.

Skotlanti on tunnettu upeista maisemistaan ja laadukkaasta viskintuotannostaan. Eräs tutkimus osoitti, että Skotlannissa valmistetusta viskistä haihtuu enkelten siivuna jopa kaksi prosenttia. Jos tämä määrä lasketaan tynnyreissä, tulee summaksi 440 000. Jos tätä määrää voidaan kurota edes vähän, voi sillä saada merkittäviä taloudellisia etuja. Ilmankosteutta voidaan hallita kätevästi ilmankostutinjärjestelmillä.

Mallastus on puolestaan ohran idättämistä, jolloin prosessissa muodostuu sokeria. Mallastus suoritetaan mallastamaoissa ja se aloitetaan liottamalla ohrat vedessä. Tämän jälkeen jyvät alkavat itää. Kostutuksessa pitää välttää kuivia kohtia, millä pyritään jyvien tasainen itäminen. Tämä puolestaan ehkäisee raaka-aineiden hukkaan kulumisen.