MAINOS

Miksi lainavertailu on tärkeää lainanhaussa?

MAINOS -

Lainan ottoa harkitessa on tärkeää ottaa huomioon monia eri asioita. Lainan määrän lisäksi tulee muistaa huomioida, että korot lisäävät aina maksettavan kuukausierän määrää. Tämän vuoksi lainavertailu on yksi tärkeimmistä huomioonotettavista asioista lainanhaussa. Rahoitusyhtiöt tarjoavat useita erilaisia lainoja eri tarpeisiin ja vain vertailemalla saat selville, minkälainen laina on paras juuri sinulle.

Kuinka sitten aloittaa lainavertailu? Ensimmäisenä on tärkeää tietenkin kartoittaa lainan tarve. Tarvitsetko asuntolainaa, autolainaa, remonttilainaa vai vaikkapa lainaa uusien koninkoneiden ostoon. Kun lainatarpeen tyyppi on selvitetty, on aika laskea kuinka paljon lainaa tarvitaan ja minkä kokoisina kuukausierinä takaisinmaksu suoritetaan. Tämän jälkeen on aika tutustua erilaisiin lainantarjoajiin. Lainavertailu apuna kannattaa käyttää internetistä löytyviä lainavertailupalveluita, sen sijaan että käytät tunteja erilaisten lainojen vertailuun itse. Lainavertailulaskurit tekevät työn puolestasi sekunneissa.

Mitä lainavertailussa pitää ottaa huomioon?

Parhaan lainan löytäminen kannattaa monestakin syystä, joten on tärkeää tietää mitkä asiat lainoja vertaillessa ovat tärkeimpiä.

1. Lainan korko

Lainan korkoon tulee kiinnittää aina huomiota lainaa ottaessa, sillä se määrittelee suurimman osan lainasta kertyvistä kuluista. Korko on pankin saama korvaus antamastaan lainasta. Korkoja on myös erityyppisiä, sillä korot vaihtelevat rahoitusmarkkinoilla vallitsevan tilanteen mukaan. Yleensä korot sidotaan johonkin ohjauskorkoon ja koron määrä vaihtelee kyseisen ohjauskoron mukaan esimerkiksi kuukausittain, kuuden tai kahdentoistakuukauden välein. Mikäli laina on korkeakorkoinen, korko saattaa viedä jo puolet kuukausittaisesta takaisinmaksuerästä, mikä puolestaan pidentää laina-aikaa ja lisää lainan kustannuksia. Jos kyseessä ei ole annuiteettilaina, korot saattavat myös nostaa tai laskea kuukausierää korkovaihteluiden mukaan.

2. Lainan tyyppi

Lainan tyyppi usein vaikuttaa myös siihen millainen korko lainalla on. Suuriin lainoihin kuten asuntolainaan, on yleensä tarjolla edullisemmat korot, mutta laina vaatii myös ostettavan asunnon vakuudeksi ja yleensä myös tietyn prosentin käsirahaa. Pienempiin lainantarpeisiin riittää yleensä kulutusluotto, joita myös on useampaa tyyppiä. On kertaluottoja, kun tarkka lainantarve on tiedossa, ja joustoluottoja, jolloin lainaa voi käyttää luottorajaan asti tarpeen mukaan.

3. Vakuus

Lainaa ottaessa pitää huomioida myös mahdollinen vakuuden tarve. Vakuudettomissa lainoissa ja luotoissa on pääosin korkeammat korot kuin vakuudellisissa. Vakuus riippuu myös lainan määrästä. Suuriin lainoihin tarvitsee lähes poikkeuksetta vakuuden, ja esimerkiksi autolainassa, itse auto toimii yleensä vakuutena. Vakuudellista lainaa hakiessasi, mieti onko sinulla omaisuutta, jonka voisit asettaa vakuudeksi, tai mahdollisesti lainatakaajaa joka suostuisi takaamaan lainasi takaisinmaksun. Ilman vakuuttakin on kuitenkin mahdollista saada lainaa, mutta tuolloin kannattaa pitää mielessä, että lainan kokonaiskulut ovat suuremmat.

4. Takaisinmaksuaika

Takaisinmaksuaika on myös tärkeä huomioitava asia. Mitä pidempi takaisinmaksuaika, sitä kauemmin laina myös kasvaa korkoa. Takaisinmaksuaikaa pohtiessa, on siis myös hyvä huomioida korkojen vaihtelun vaikutukset kuukausierään. Useat lainat maksetaan annuiteettina, jolloin kuukausierä säilyy aina samana, mutta koronvaihtelu vaikuttaa laina-ajan pituuteen. Korkojen kasvaessa, myös takaisinmaksuaika pitenee. Takaisinmaksuaika vaikuttaa myös lainasta syntyvien palvelumaksujen määrään.

5. Lainan kokonaiskustannukset

Lainoissa saattaa olla korkojen lisäksi muitakin huomioitavia kustannuksia, kuten erilaiset nosto- ja tilinhoito palkkiot ja palvelumaksut. Lainoja vertaillessa tulee aina muistaa kiinnittää huomiota myös näihin, usein pieniin kuukausittaisiin kustannuksiin, jotka kuitenkin pitkällä laina-ajalla saattavat kasvattaa kokonaiskustannuksia huomattavasti.

6. Onko lainanantaja luotettava

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, myös lainanantajan luotettavuus on vertailunarvoinen asia. Pankkitoiminta on tarkasti säädeltyä, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, toimiiko lainanantaja kaikkien lakien ja säädösten mukaan.

Lainanottoa harkitessa on siis tärkeää huomioida monet eri asiat, että voi varmistua siitä että lainan takaisinmaksun alkaessa ei tule odottamattomia yllätyksiä.