Vinkkejä käytetyn auton ostoon

Osto-opas käytetyn auton hankintaan, välttämättömistä asiakirjoista turvallisuustarkastuksiin. Tässä artikkelissa jaamme hyödyllisiä vinkkejä käytetyn auton ostamiseen, jotka auttavat välttämään huijauksia ja varmistamaan oikean valinnan.

Uuden auton hankkiminen voi olla taloudellisesti vaikeaa, mutta on olemassa toinen vaihtoehto, joka on paljon edullisempi ja kestävämpi: käytetyn auton ostaminen.

Tässä artikkelissa jaamme joitakin erittäin hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla vältät huijaukset tai ikäviin tilanteisiin joutumisen käytettyjen autojen kaupassa.

Lisäksi on olemassa monia erikoistuneita nettisivustoja, joista meistä kuka tahansa voi ostaa laadukkaita varaosia, esimerkiksi BMW-osat, tai osia Fordille, Volvolle, Volkswagenille ja monille muille automerkeille.

Alla annamme joitakin perussääntöjä, joita on noudatettava valitessasi täydellisen käytetyn auton, joka sopii sinulle ja kestää aikaa.

Käytettyjä autoja ostetaan Suomessa varsin paljon, mikä käy ilmi esimerkiksi Autoalan tiedotuskeskuksen tilastoista.

Oikeudellinen osa

Ennen käytetyn auton ostamista on tärkeää pyytää edelliseltä omistajalta kaikki auton asiakirjat varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa. Esimerkiksi on tärkeää varmistaa, ettei ole myyntiä estäviä esteitä, sakkoja tai jopa varkauksia. Lisäksi entinen omistaja ei ehkä ole tehnyt parasta mahdollista huoltoa (vaikkakin huoltokirja voi antaa osittaisen varmuuden), ja näin ollen käytetyn auton luotettavuus ei ole yhtä hyvä kuin uuden auton.

Ajoneuvon tarkastus

On olennaista tarkastaa ajoneuvo, mieluiten valoisassa paikassa, jotta näet kaikki yksityiskohdat, kuten maalin mahdolliset virheet, eri sävyt, ikkunoiden kunnon ja muut seikat. On tärkeää, että kaikki ikkunat on varustettu alkuperäisillä merkeillä. Lisäksi matot, istuimet, katto ja kaikki ajoneuvoon kuuluvat laitteet on tarkastettava. Tärkeää on myös varmistaa, että autossa on toimivat turvatyynyt.

Mekaaninen tarkastus

Moottorin kunto ei saa jäädä huomiotta, ja jos vain mahdollista, autoa olisi hyvä käyttää luotettavalla mekaanikolla tarkistettavana. Merkkiliikkeestä ostettaessa käytetty auto usein huolletaan, mutta tarkistus voi olla joskus järkevää, jos on hankkimassa ajoneuvoa yksityiseltä. Tarkastuksen tulisi kattaa moottorin, jarrujen, jousituksen, ohjauksen, sähköjärjestelmän, iskunvaimentimien, rungon ja mahdollisten onnettomuuden jälkeisiä korjauksia koskevien hitsausten tai korjausten kunnon. Tämä vaihe on ratkaiseva, jotta voidaan varmistaa, ettei tulevaisuudessa ilmene ongelmia ajoneuvon mekaanisessa osassa.

Turvallisuus

Älä anna henkilökohtaisia tietojasi, ennen kuin olet lukitsemassa kauppaa. Ennen tapaamista voit pyytää myyjältä ajoneuvon rekisterinumeron voidaksesi tarkistaa ajoneuvon historiatietoja. Valitettavasti käytettyjen autojen markkina ei aina ole läpinäkyvä, ja monia petoksia on tehty tietämättömien kuluttajien suuntaan, joten muista aina tarkistaa kaikki asiakirjat ja älä koskaan tee kauppaa etänä, vaan aina henkilökohtaisesti.’

Ajaminen

Ostajan on ajettava käytettyä autoa ennen ostopäätöstä. Ajoneuvoa on ajettava hitaalla nopeudella, jotta voit kuunnella ääniä, ja sitten nopeutta lisättäessä tunnustella auton reagointia. Tällä tavoin voit varmistaa ajoneuvon vakauden ajon aikana.

Ajaessasi kiinnitä huomiota mahdollisiin moottorin sivuääniin sekä vaikkapa iskunvaimentimien kolahduksiin epätasaisella tiellä (vaativat mahdoillisesti korjaamista). Jos kytkin ”lipsuu” siirryttäessä vaihteelta toiseen täysillä kiihdytyksillä, vaihdelaatikossa voi olla ongelmia, kun taas automaattivaihteisessa autossa ei saa olla nykimistä vaihteiden vaihdon yhteydessä.

Ajoneuvon historia

On erittäin tärkeää tarkistaa ajoneuvon säännöllisen huollon kirjaukset. Tämä tieto on ratkaisevan tärkeää. Nykyisin aika monilla autoilla on jo ns. sähköinen huoltohistoria.

Kannattaa olla varovainen, jos yksityinen myyjä ei ole halukas siihen, että käyt läpi näitä asioita. Luotettavista merkkiliikkeistä ostettaessa voit olla varma, että käytetty auto on kuntotestattu asianmukaisesti.

Käytetyn auton hankkiminen voi olla hankalakin prosessi, mutta on hyvä mahdollisuus saada edullisesti omiin tarpeisiisi sopiva kulkuneuvo. Myös liikkeistä ostettaessa, autoa kannattaa aina ajaa ennen ostopäätöstä, jotta tietää muun muassa millainen ajotuntuma autolla on. Ja jos vähänkään epäilet, kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijoilta esimerkiksi ajoneuvon kunnon suhteen.

Tarvittaessa voi nostaa esille myös myyjien vastuuta kaupantekotilanteessa.

Käytetty auto voi olla loistava vaihtoehto, kunhan teet ostosi harkiten ja tarkkaavaisesti. Onnea auton etsintään ja tuleville ajomatkoille!

Lue muitakin autojuttuja Lestijoen sivuilta.