Kulttuuri

Nuoruuteni Kannus -näyttelyn top6 kuvaa - Kaikkien aikojen yleisöennätys saavutettu

Yleisön suosikit Kuva: Esko Keski-Oja

Valokuvaaja Esko Keski-Ojan ja tarinoitsija Timo Känsälän Nuoruuteni Kannus -valokuvanäyttely saavutti suuren suosion Justus Galleriassa.

– Kannus-näyttelyn avajaisissa nimenkin kirjaan kirjoitti yli 160 henkilöä, todellisuudessa paikalla kävi lähemmäs pari sataa, joten tuplattiin reilusti aiempi ennätys. Koko näytteajan osalta emme ihan tuhanteen katsojaan päässet, mutta aika lähelle kuitenkin, Känsälä kommentoi.

Viime vuosien suosituimpia näyttelyjä Justus Galleriassa ovat olleet Esko Rekilän valokuvanäyttely ja Kannuksen Uran pesäpalloaiheinen näyttely.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suosikkitaulujaan näyttelyssä äänestivät sadat katsojat, joten äänestyksen tuloskin kiinnostanee monia. Katselijat saivat halutessaan laittaa pienen tarran kuvataulun viereen merkiksi suosikkiotoksesta.

– Tarroja oli liimailtu todella ahkerasti, ja jo avajaisissa kuulin monta hauskaa keskustelua, miten ihmiset keskustelivat siitä, mitä kuvataulua ja miksi ovat äänestäneet. Lähes poikkeuksetta valintaan näytti vaikuttaneen kuvataulun hienouden lisäksi vahvasti joku siihen liittyvä tärkeä oma nuoruusmuisto samasta aiheesta. Eli äänestystarrat auttoivat osaltaan ihmisä kaivelemaan ja vaihtamaan muiden katsojien kanssa omia nuoruusmuistojaan, juuri sitä tavoittelimme.

Känsälä toivo tavan yleistyvän.

– Olen elämäni aikana varmasti yli tuhannessa taidenäytteleyssä, mutta tämä oli niistä ensimmäinen, jossa tarroja oli käytetty suosikkiäänestykseen - yleensähän myyntinäyttelyissä tarroilla merkitään maalaus, joka on myyty näyttelyn aikana. Keksimämme idea toimi niin hienosti, että ihmettelemme, ellei idea leviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoin idea nostaa kuvassa esiintyvien nuorten rinnalle sama henkilö elävänä yli puoli vuosisataa myöhemmin toimi minusta yllättävän hyvin.

Tässä hyvä esimerkki kuvataulun 60-luvun nuoresta ja nuoruuskuvansa vieressä seisovasta samasta, mutta nyt entisestä, nuoresta puoli vuosisataa myöhemmin. Kilu Hietalahan on Sykäräisten lahja Kannuksen mahtavalle nuorisobändikulttuuurille. Kuva: Jorma Ronkainen

Mikä sitten oli suosikkitaulu?

– Yleisön suosikkitauluksi kiri loppumetreillä Ollikkalan mänty nuorison onkimiskuvan rinnalle. Tuo Lestijokivarren upea vanha mänty oli aikoinaan tärkeä maamerkki, jonka tunsivat kaikki kannuslaiset. Mänty on kaatunut vuosikymmeniä sitten, mutta se elää edelleen vahvana ja tärkeänä muistona menneisyydestämme. Samaa voi sanoa nuoruusmuistoista. Ja Lestijoki on keskellä kannuslaisten sydäntä, sukupolvesta toiseen, Känsälä tunnelmoi.

– Me siirrämme katseemme takaisin tähän päivään ja tulevaisuuteen, muuten jalka ei pysy polulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä