Pääkirjoitukset
Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Toholammilla ollaan vihreän siirtymän äärellä
Suomessa maataloudelta tulee 12 000 tonnia jätemuovia vuodessa. Se on valtava määrä ja samalla myös ympäristölle iso kuorma. Jos tämä määrä saataisiin kierrätettyä hyötykäyttöön, olisi se iso juttu niin taloudellisesti kuin ympäristölle.
Toholammilla suunnitellaan pyrolyysilaitosta, jossa muovia hajotetaan kuumentamalla hapen pääsemättä vaikuttamaan prosessiin. Lupaprosessi on menossa ja jos kaikki menisi kuin siellä kuuluisassa Strömsössä laitos voisi olla käytössä jo ensi vuonna.
Lupaprosessissa haetaan pyrolyysilaitokselle maksimikapasiteetiksi käsitellä muovijätettä jopa 10 000 tonnia vuodessa. Se olisi siis lähes kaikki Suomen maataloudessa jäävä muovijäte. Kaiken lisäksi prosessista saatava pyrolyysiöljy voidaan jatkojalostaa muoviteollisuudelle uusiomuovin raaka-aineeksi.
Toholammin pyrolyysilaitos ei vielä toimi, mutta nyt voidaan jo miettiä huikeita tulevaisuuden näkymiä. Vaikka nyt aluksi keskitytään muoviin, niin pyrolyysilaitoksessa voidaan käsitellä myös kumimateriaa. Renkaita tuotetaan 4,2 miljoona tonnia pelkästään Euroopassa. Siinä on todellista vihreää siirtymää.
Ilman yrityksiä ja yrittäjiä hyväkään idea ei mene välttämättä eteenpäin. Niin kuin toholampilaislähtöinen professori Kari Tiilikkala sanoo: ”Arvostan suuresti yrittäjiä, jotka ottavat riskin kehittäessään aivan uutta teknologiaa ja prosessia, jota muut eivät tee.”
Sen takia täytyy ottaa lakki pois päästä ja antaa kiitokset Unto Nikille ja Tuomas Peltokorvelle. Heillä on aito halu saada tietenkin yritystoiminta luistamaan, mutta myös saada järkevää käyttöä Valion juustolan tyhjiksi jääneille rakennuksille. Sekin on jo sinänsä ympäristöteko, puhumattakaan jos ja kun pyrolyysilaitos saadaan täydellä teholla toimimaan.
Pyrolyysilaitos ei suinkaan veisi koko vanhan juustolan tiloja. Esimerkiksi lohikasvattamolle tilat sopisivat erinomaisesti käyttöön, eikä tiloja tarvitsi edes kovin paljon muokata.
Myös Härkänevalta kantautuu huhuja, että sielläkin otetaan jälleen uusia askelia kohti vihreää siirtyymää kesän aikana. Niihin palataan tämänkin lehden sivuilla jatkossa.