Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Presidenttipeli kiihtymässä

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Se olisi enää puoli vuotta ja meillä on edessä presidentinvaalit. Sauli Niinistön 12 vuotta kansakunnan unilukkarina alkaa olla pääteasemalla. Tosin unilukkarius on juuri nyt huono termi kuvaamaan presidentin tehtäviä. Krimin valtauksen jälkeen, ja viimeistään Venäjän hyökkäyssodan jälkeen, tasavallan presidentti on saanut olla maailmanpolitiikkaan polttopisteessä valppaana. Nato-jäsenyys on leimannut Niinistön viimeisiä vuosia presidenttinä. Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin vierailu taisi huipentaa Niinistön kauden kuin Nato-jäsenyyden sinetiksi.

Tulevaa presidenttiä on vaikea alkaa povailemaan, varsinkaan kun kaikki ehdokkaatkaan eivät ole vielä tiedossa. Kokoomus ja SDP ovat pihdanneet ehdokkaitaan, ja saattavat vielä tovin pihdata edelleen. Onko se järkevä taktiikka, sen aika näyttää. Kokoomuksen mahdollinen ehdokas Antti Häkkänen ”pohtii vakavasti” ehdokkuutta. Maanantain jälkeen, kun Häkkänen vieraili Kannuksessa, voisin ennakoida hänen lähtevän mukaan. Alexander Stubb saattaa sittenkin jäädä odottamaan muita pestejä.

SDP:llä olisi hyvä sauma pistää vaaleihin naisehdokas. Jutta Urpilainen tai Sanna Marin? Urpilainen on minun veikkaukseni demareiden ehdokkaaksi. Marinilla tuskin on haluja lähteä vielä mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustalla peli on selvä. Olli Rehn oli ilmiselvä valinta. Rehnin olemus on jo useamman vuoden ollut ”presidentillinen” käytöstä myöden. Jussi Halla-aho oli yhtä selvä valinta perussuomalaisilta haastamaan muita ehdokkaita presidenttiyteen. Keskustaoikeistoa edustaa myös puolueiden ulkopuolelta tuleva Mika Aaltola, joka lähti valitsijayhdistyksen kautta mukaan. Kokenein presidenttiehdokas on vihreiden Pekka Haavisto, jolle varmasti käy, että keskustaoikeiston äänet hajautuvat usealla eri ehdokkaalle. Pidän lähes varmana Haaviston menoa toiselle kierrokselle. Se on sitten mielenkiintoista seurata kuka on Haaviston vastaehdokkaana toisella kierroksella ja saako hän kerättyä yhteen pettyneiden äänet?

Mielenkintoiset vaalit ovat joka tapauksessa tulossa, ja spekulaatiot jatkuvat.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä