Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: "”Kylymältä kylymä tuntuu”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Paukkupakkaset ovat saavuttaneet Lestijokilaakson ja taisimme olla ainakin tiistaina yksi kylmimmistä kolkista Suomessa. Kun seuraa tiedotusvälineitä ja kuuntelee pakkashysteriaa, on pakko kysyä: emmekö osaa enää suojautua pakkaselta?

30-40 asteen pakkaset ovat totta kai kovia lukemia, mutta eivät nyt mitenkään poikkeuksellisia Suomen talvessa. Se on selvä, että ilman asianmukaista vaatetusta ja kerrospukeutumista ulkona tulee nopeasti ongelmia.

Toholampi pääsi joskus vuosituhannen alussa uutisiin, kun Lampilla ylitettiin -40 asteen pakkasraja. Hieman huvittuneena muistan seuranneeni, kun uutisissa kyseltiin paikallisen baarin asiakkailta, miltä se pakkanen nyt tuntuu. Mitäs siinä alan miehet paljon osaavat vastata: ”Kylymältä kylymä tuntuu, pysyypä ainakin kolpakko viliposena.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syy miksi Toholampi tai Ylivieska pääsevät tasaisin väliajoin säärintamalla esille löytyy siitä, että paikkakunnilla sijaitsee virallinen Ilmatieteen laitoksen havaintoasema. Tarkemmin Toholammin sääasema sijaitsee Laitalassa.

”Asema sijaitsee kapeassa Lestijoen laaksossa Toholammin ja Kannuksen taajamien välillä. Jokilaaksoa ympäröi 1-2 km etäisyydellä metsä, jossa on soita, mutta myös yksittäisiä kalliokohoumia ja harjujaksoja. Asema edustaa hyvin jokilaakson olosuhteita”, sanotaan Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.

Toholammin Oravalasta löytyy myös manuaalinen sadeasema, jossa havainnoidaan vuorokauden sadesumma ja lumensyvyys havainnontekijän toimesta aamuisin.

Korkeampiakin pakkaslukemia aktiiviset lukijat ilmoittelivat tiistaina aikana. Esimerkiksi Sievissä oli mitattu -39. Ne eivät kuitenkaan pääse virallisiksi pakkaslukemiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti pidetään yleensä loppiaisena. Nyt oli onni, että Kalajoen viesti siirrettiin suosiolla helmikuulle.

Hytimisiin!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä