Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Arvovalintoja ne ovat kyläkoulutkin”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Syntyvyyden dramaattinen väheneminen Lestijokilaaksossa näkyy enenevässä määrin koulupalveluiden supistuksina. Toholammin Viitojan koulun muuttuminen kaksiopettajaiseksi on tästä vain yksi merkki. Kannuksessa Märsylän koulu on seuraavana liipaisimella, kun puhutaan koulujen lakkautuksista.

Lohtajalla ainoa jäljellä oleva kyläkoulu löytyy Marinkaisista. Alaviirteen koulu on ollut suljettuna jo jonkin aikaa. Himangallakaan ei hetkeen ole ollutkaan kyläkoulua. Pahkalan koulu suljettiin viimeisenä.

Kannuksessa viimeisimmässä koulujen sulkemisaallossa meni kiinni Hanhinevan eli Eskolan koulu ja Välikannuksen koulu. Märsylän koulu oli jo tuolloin listalla, mutta se säilyi. Märsylän lisäksi Kannuksessa on Roikolan eli Yliviirteen koulu voimissaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lestijärvi on sitten oma lukunsa, jossa syntyvyys voidaan laskea lähes vuosittain yhden käden sormilla.

Jokaisella kunnalla on omat koululinjauksensa. Eikä siinä mitään, hyvä että asioita on mietitty ennakkoon. Joskus tosin tuntuu, että lapsirajat on hakattu kiveen niin vankasti, että niitä tuijotetaan enemmän kuin kunnan kokonaisetua.

Toki myös talouden reunaehdot ovat vaikuttamassa kuntien päätöksentekoon tässäkin asiassa, ja kun lapsimäärät menevät todella alhaisiksi, jokainen varmasti ymmärtää vaikeuden kyläkoulun jatkamiselle.

Kuitenkin viime kädessä päättäjät nämä valinnat tekevät. Ja tottakai ne ovat myös arvovalintoja. Mihin halutaan satsata ja mihin ei. Se on selvä, että koulun lopettaminen kylältä himmentää aina alueen vetovoimaisuutta. Nuoria perheitä on entistä vaikeampi houkutella kylille ja näivettymiskierre jyrkkenee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toholammilla on käytetty myös luovuutta kyläkoulujen suhteen. Kleemolan ja Sykäräisen kouluille oppilaat on jaettu niin, että Kleemolassa on esiopetus sekä koululuokat ensimmäisestä kolmanteen ja Sykäräisissä luokat neljännestä kuudenteen. Toki haasteita riittää mutta antaa se ainakin tunteen kyläläisille, että kunta pyrkii tekemään kaikkensa kyläkoulujen säilymisen suhteen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä