Paikallisuutiset

Fingrid nostaa valmiuttaan ja toivoo, että sähköä säästettäisiin aamun ja illan huipputunneilta

Pitkään jatkunut erittäin kireä pakkanen koko Suomessa jatkuu edelleen ja se haastaa sähkötehon riittävyyttä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pitkään jatkunut erittäin kireä pakkanen koko Suomessa jatkuu edelleen ja se haastaa sähkötehon riittävyyttä. Fingrid nostaa valmiuttaan torstai-iltapäivästä 4.1.2024 alkaen toistaiseksi. Tilanne on poikkeuksellinen, pitkittynyt kylmä rintama usean päivän ajan on nostanut sähkön kulutuksen poikkeuksellisen korkeaksi.

Fingridin arvion mukaan pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla tasolla koko loppuviikon ajan. Keskiviikkona sähkökulutus ylitti hetkellisesti 15 000 MW ja korkeimmillaan tuntikeskiteho oli 14 993 MW klo 19-20.

– Sähköjärjestelmä toimii edelleen normaalisti ja sähköteho riittää, mutta tänään ja loppuviikon aikana on erittäin tärkeää, että kaikki sähkönkäyttäjät ovat mahdollisuuksiensa mukaan mukana kulutusjoustossa ajoittamalla sähkön käyttöä pois aamun ja illan huipputunneilta. Haasteellisia aikoja ovat esimerkiksi klo 8-10 ja 17-22, sanoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita. Tämä korostaa entisestään voimalaitosten ja kulutusjoustojen merkitystä. Tuulivoiman tuotanto on edelleen arvioituun vähätuuliseen tilanteeseen verrattuna korkeampi sen ollessa ennusteen mukaan tänään 1000 – 2000 MW. Sähkön rajasiirtoyhteyksien ja tuotantolaitosten luotettava toiminta on edellytys sille, että sähkön riittävyys pysyy hyvällä tasolla.

Sähkön huominen hinta kertoo sähkön niukkuudesta sähkömarkkinoilla. Huomenna 5.1. korkein tuntihinta kohoaa illalla lähes 1 900 euroon MWh tunnilla 19-20 ja vuorokauden keskihinta on 890 euroa. Korkea hinta ohjannee osaltaan sähkön kulutusta.

Tällä hetkellä sähkö riittää. Tilanne on kuitenkin erittäin herkkä yllättäville vikaantumisille sähköjärjestelmässä ja siksi tilanne voi muuttua nopeastikin. Fingrid seuraa tilannetta tarkasti ja päivittää tarvittaessa tilannearvioita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä