perjantai 3.12.2021 | 09:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Talvisurffauksen MM-viikko Lestijärvellä huipentui lauantain pyryssä ja perjantain paisteessa

Kaisa Suomala
Ma 17.2.2020 klo 16:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suuren urheilujuhlan tuntua. Tekemisen meininkiä. Käytettyjä fraaseja, kyllä, mutta viime viikolla niillä oli täysi kate Parannan rannassa Lestijärvellä.

Uimarannan parkkipaikka ei ole kuuminakaan kesäpäivinä yhtä täynnä kuin se oli helmikuisena lauantaina, vaikka ilman täytti niin sakea lumipyry, että lähisaaret jotenkuten häämöttivät ja vastaranta katosi valkoharmaaseen usvaan. Lisää autoja oli ranta-alueella ja jäällä, jonne ovat kalustoineen pysäköineet WISSA2020-kilpailun eli talvipurjehduksen MM-kilpailun järjestäjät ja kilpailijat.

Lauantaina ajettiin mestaruuskisojen viimeinen kilpailu, kaikille välineille avoin maraton-kisa, joka noin 60 kilometrin suoritus tehtiin järvenselällä, samalla radalla niin purjekelkkoja kuin leijojen kanssa suksilla ja lumilaudoilla liikkuvia kilpailijoita sekä siipipurjeita.

Ensimmäisinä kilpailupäivinä lauha sää ja vesisateet tekivät kisaolosuhteista märät, mutta perjantain luokkia päästiin jo ajamaan poutaisessa pikkupakkasessa kirkkaalla ja kovalla jäällä. Perjantaina eli neljäntenä kilpailupäivänä oli myös riittävästi tuulta kaikkien luokkien ajamista varten, ja järven selkä täyttyikin värikkäistä kilpailuvälineistä.

Osallistujia kilpailussa oli 16 eri maasta, ja kaikkien osallistujamaiden liput oli saatu pystyyn rannalle improvisoituihin puisiin lippusalkoihin.

Kärkisijat itse kisassa menivät pääosin Suomen ulkopuolelle.

Leijalajit olivat venäläisten hallintaa, jossa heidän kantaansa pääsivät ainoastaan virolaiset ja ruotsalaiset. Sekä leijahiihdon että leijalumilautailun ratakisojen kärkikolmikot tulivat Venäjältä, mutta leijojen nopeuskisassa voiton otti Viron Raigo Piho, kannassaan Ruotsin Frank Krönert.

Purjekelkkojen kärkikasti tuli eri Baltian maista. Ratakilpailussa menestyivät tuli Latvian ja Puolan edustajat, slalomin voitti Liettuan Paulius Voverys Latvian ja Viron edustajien edellä. Nopeuskilpailun voitti Viron Boris Ljubtshenko, toiseksi tuli suomalainen Feodor Gurvits.

Siipipurjehtijoissa oli eniten maantieteellistä hajontaa. Tsekkiläisen mestarin Miroslav Pacoldin lisäksi kärkeen saatiin muun muassa kilpailijat Yhdysvalloista, Ruotsista ja Suomesta.

WISSA2020-kilpailun järjestäjät olivat Viron purjehdusliitosta, sillä kisa oli alun perin tarkoitus järjestää Viron Pärnussa. Järjestäjät tekivät päätöksen kilpailun siirtämisestä Lestijärvelle vasta tammikuun lopussa, joten järjestelyille jäi aikaa vain pari viikkoa. Sata kilpailijaa majoittui pääosin Lestijärvelle, vuokramökkien ja vuokra-asuntojen lisäksi oli kotimajoitusta.

Parannan ranta käytettiin tarkasti hyödyksi. Palvelut tuotiin paikalle olemassaolevaa hyödyntäen: paikalliset yrittäjät järjestivät pop up -ruokalan ja -kahvilan telttaan ja kotaan, matkamuisto- ja käsityötuotemyymälä oli uimarannan pukuhuoneessa ja toki paikalle oli ajettu myös muikunpaistovaunu.

Ravintola- ja pitopalveluyrittäjä Merja Jormalainen kertoi olleensa joka päivä paikalla makkaraa grillaamassa.

– Ja yöt on paistettu pullaa. Perjantaina meni seurakuntakodilla palkintojenjaossa kymmeneen asti. Siellä tarjosimme täytekakkukahvit.

kaisa.suomala@lestijoki-lehti.fi

#