Puhelinlasku kuriin – 5 asiaa, jotka liittymän vaihdossa on huomioitava
Moni suomalainen maksaa puhelinliittymästään enemmän kuin olisi tarpeen. Puhelinliittymien hintoja vertailemalla voi säästää jopa kolminumeroisen summan vuodessa, jos liittymää ei ole kilpailutettu vuosiin. Säästö ei vaadi suuria muutoksia, vaan ainoastaan hieman viitseliäisyyttä. Lue alta viisi vinkkiä, joilla kuukausittainen puhelinlasku voi liittymää vaihdettaessa pienentyä yllättävänkin paljon.
1. Valitse netin nopeus todellisen tarpeen mukaan
Nettiyhteyden maksiminopeus on yksi suurimmista tekijöistä, joka vaikuttaa liittymän hintaan. Pääsääntöisesti operaattorien tarjoamien liittymien netin nopeudet vaihtelevat noin 10–1000 Mbit/s välillä. Ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia.
Jos käytät älypuhelimen nettiä lähinnä sosiaalisen mediaan selailuun, uutisten lukemiseen tai viestittelyyn, jopa 10 Mbit/s voi olla täysin riittävä netin nopeus puhelimeen. Paljon videoita katselevalle käyttäjälle 100–200 Mbit/s on kuitenkin yleensä parempi valinta.
4G-liittymiä nopeampien 5G-liittymien maksiminopeudet vaihtelevat pääsääntöisesti noin 300–1000 Mbit/s välillä, mutta puhelimen peruskäytössä tällaisille nopeuksille harvemmin on tarvetta. Poikkeuksena ovat käyttäjät, jotka jakavat puhelimen nettiä jatkuvasti muihin laitteisiin tai lataavat tai lähettävät suuria tiedostoja säännöllisesti. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin turhaa maksaa nopeudesta, jota ei hyödynnetä.
2. Rajaton vai datakatollinen liittymä?
Nykyään lähes kaikki uusmyynnissä olevat kuukausimaksulliset puhelinliittymät sisältävät rajattomasti mobiilidataa Suomessa, Baltiassa ja Pohjolassa. Tällöin puhelimen nettiä voi käyttää huoletta ilman erillistä datakattoa.
Jos sen sijaan käytät mobiilidataa vain satunnaisesti tai valtaosa puhelimen netin käytöstä tapahtuu Wi-Fi-verkon kautta, rajoitetun datamäärän sisältävä liittymä voi tulla edullisemmaksi. Tällaisten liittymien tarjonta on kuitenkin nykyään vähäinen, mutta liittymävertailun perusteella ainakin yksi poikkeus löytyy. Oman puhelimen asetuksista voi tarkistaa mobiilidatan kulutuksen ja arvioida sen perusteella, riittäisikö kevyempi liittymä.
3. Kannattaako rajaton puheaika?
Monet liittymät sisältävät rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä Suomessa ja lähimaissa, mutta tarjolla on myös edullisella kuukausimaksulla varustettuja liittymiä, joissa puhelut ja viestit veloitetaan erikseen.
Jos soitat harvoin ja hoidat viestittelyn pääasiassa sovelluksilla, kuten WhatsAppilla, voit säästää valitsemalla minuuttihinnoitellun liittymän. Yleensä netin maksiminopeus on kuitenkin tällaisissa liittymissä varsin maltillinen.
Toisaalta kiinteä kuukausimaksu rajattomasta puhe- ja viestipaketista on usein edullisempi valinta, jos puhelin on aktiivisessa käytössä. Moni ikäihminen käyttää puhelintaan erityisesti soittamiseen, ja silloin kannattaa tarkistaa, millainen liittymä on käytössä.
Esimerkiksi viimeksi vuosia sitten päivitetty liittymä voi veloittaa puheluista erikseen kuukausimaksun lisäksi, mikä voi tehdä käytöstä tarpeettoman kallista. Edullinen liittymä, joka sisältää rajattomat puhelut, on usein parempi ja huolettomampi vaihtoehto paljon soittavalle. Jos puhelinlaskun hinta kuukaudessa on esimerkiksi 30–40 euroa, josta merkittävä osuus muodostuu soitoista, liittymä kannattaa päivittää edullisempaan.
4. Kilpailuta liittymä säännöllisesti ja hyödynnä asiakasedut ja kylkiäiset
Puhelinliittymien hinnoissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, ja markkinoilla on usein tarjouksia, joita ei löydy suoraan operaattorien verkkosivuilta. Edullisin liittymä voi löytyä operaattorin kivijalkamyymälästä tai syntyä tilanteessa, jossa harkitset liittymän siirtämistä toiselle operaattorille. Tällöin nykyinen operaattori saattaa ottaa sinuun yhteyttä ja tehdä niin sanotun winback-tarjouksen eli vastatarjouksen, jonka tarkoituksena on pitää sinut asiakkaana. Tarjous voi tulla esimerkiksi puhelimitse tai tekstiviestillä, jos olet sallinut markkinointiyhteydenotot.
Liittymän kilpailutus kannattaa viimeistään siinä vaiheessa, kun aiemmin saatu tarjous päättyy. Monesti tarjousliittymien hinta on voimassa ensimmäiset 12 kuukautta. Säännöllinen hintavertailu voi tuoda merkittäviä säästöjä, etenkin jos nykyinen liittymä ei enää vastaa omaa käyttöä.
Samalla on hyvä tarkistaa, tarjoaako operaattori etuja liittymien keskittämisestä tai lahjakortteja uusille asiakkaille. Vuoden 2025 aikana monet operaattorit ovatkin houkutelleet uusia asiakkaita yhteistyökumppanina toimivan ruokakauppaketjun lahjakorteilla, joiden arvo voi vaihdella esimerkiksi 30–70 euron välillä.
5. Toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen liittymäsopimus?
Puhelinliittymää valitessa on tärkeää varmistaa, onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sopimus. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa 14 päivän varoitusajalla, kun taas määräaikainen sopimus sitoo käyttäjän koko sovitun sopimusjakson ajaksi – yleisimmin 12 kuukaudeksi.
Suurin osa liittymistä myydään toistaiseksi voimassa olevina, mutta erityisesti tarjousliittymissä myös määräaikaiset sopimukset ovat yleisiä. Liittymiä vertaillessa kannattaa tarkistaa, onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolle luvattu tarjoushinta on voimassa esimerkiksi ensimmäiset 12 kuukautta, vai aidosti määräaikainen sopimus, jota ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden ilman erityisiä ehtoja.