Paikallisuutiset

Uusi vuosi vastaanotetaan koko Suomessa reippaissa pakkaslukemissa

Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan korkeapaine alkaa vahvistua maahamme, ja samalla kylmempää ilmaa virtaa Venäjältä Suomeen. Kuva: Johanna Lipponen

Ilmatieteen laitoksen 29.12. tekemän ennusteen mukaan korkeapaine alkaa vahvistua maahamme, ja samalla kylmempää ilmaa virtaa Venäjältä Suomeen. Sää on uudenvuodenaattona laajalti poutainen ja lähinnä maan itäosassa voi sataa paikoin kevyesti lunta. Pilvisyys on uudenvuodenaattona suurimmassa osassa maata runsas, ja pilvipeite rakoilee vain paikoin.

Uudenvuodenpäivänä sää jatkuu edelleen laajalti poutaisena, mutta Suomenlahdella olevat lumikuurot saattavat yltää etelärannikolle. Uudenvuodenpäivänä sää selkenee osittain maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa pilvisyys on vaihtelevaa.

– Lapissa tuuli on heikkoa, muualla heikkoa tai kohtalaista. Pohjoisen ja idän välinen tuuli lisää pakkasen purevuutta maan etelä- ja keskiosassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko maassa vuodenvaihde vietetään pakkassäässä. Uudenvuodenaattona lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa -10 ja -17 asteen välillä, pohjoisessa pääosin -15 ja -25 asteen välillä. Uudenvuodenpäivänä lämpötila laskee maan etelä- ja keskiosassa -15 ja -25 asteen välille, pohjoisessa lämpötilat ovat uudenvuodenaaton lukemissa. Uusi vuosi alkaa selvästi keskimääräistä kylmemmissä merkeissä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodenvaihteessa lämpötilat ovat tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussan puolella.

Tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Maan eteläosassa ja länsirannikolla on vuodenvaihteessa lunta tyypillisesti 1–10 senttimetriä, maan keskiosassa 10–30 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 20–40 senttimetriä. Tyypillisesti osassa Lappia ja Koillismaata lumensyvyys on 40–60 senttimetriä, sen sijaan lounaissaaristossa on paikoin täysin lumetonta. Enimmillään lunta on ollut uutenavuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa noin metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä. Se mitattiin 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuosi vaihtui lauhassa ja tuulisessa säässä, kun matalapaine sateineen liikkui maamme yli itään. Lapissa tuli monin paikoin lumisadetta, muualla maassa aattopäivänä vesi- tai räntäsadetta. Yöllä sää selkeni ja poutaantui maan länsiosassa ja uudenvuodenpäivänä myös itäosassa, kun lännestä virtasi maahamme kuivempaa ilmaa. Lämpötila oli uudenvuoden yönä Lapissa nollan ja -5 asteen, muualla maassa enimmäkseen +1 ja +5 asteen välillä. Uudenvuodenpäivän lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 10–20 senttimetriä, itä- ja pohjoisosassa 30–50 senttimetriä. Lounaisrannikolla oli paikoin lumetonta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä