Paikallisuutiset

Sähäkkää sananvaihtoa – Korpelan Voiman yhtymäkokous sai yllättäen päätettäväkseen kysymyksen tilapäisen tarkastusvaliokunnan asettamisesta

Korpelan Voiman varatoimitusjohtaja, kalajokinen Riitta A.Tilus vetosi avauspuheessaan yhtymäkokousedustajiin sovinnollisen kokouksen aikaansaamiseksi.

Korpelan Voiman yhtymäkokous kokoontui perjantaina Sievin Vääräjoki-saliin. Yhtymäkokous sujui ensi minuuteista lähtien varsin räväkästi, sillä aivan kokouksen alkuun yhtymähallituksen puheenjohtaja, sieviläinenAntti Toivola kertoi, että kokoukseen tulee esityslistan ulkopuolelta päätettäväksi kysymys tilapäisen valiokunnan asettamisesta selvittämään hallituksen luottamusta. Sitä on vaatinut enemmistö omistajakunnista.

Korpelan Voiman varatoimitusjohtaja, kalajokinenRiitta A.Tilus vetosi avauspuheessaan yhtymäkokousedustajiin sovinnollisen kokouksen aikaansaamiseksi.

– Vanha sanonta sanoo, että likapyykki pestään kotona, ei julkisuudessa, hän muistutti kokoukseen kerääntyneitä yhtymäkokousedustajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuntayhtymää on riepoteltu koko vuoden – syystä tai syyttä. Lehdistö on pitänyt huolen siitä, että olemme myös olleet otsikoissa, niin hyvässä kuin pahassa.

Tilus myös esitteli yhtymäkokoukselle toimitusjohtajan katsauksen kuluneelta vuodelta.

Kannuslainen yhtymäkokousedustajaPiia Rautiola totesi kummeksuvansa tuoreeltaan useita sanavalintoja Korpelan Voiman entisen toimitusjohtajan Tuula Loikkasen kirjoittamassa toimitusjohtajan katsauksessa.

Epäluottamus hallitusta kohtaan ilmeni esimerkiksi yhtymäkokouksen keskustellessa viime vuoden tilipäätöksestä ja vastuuvapauden myöntämisestä. Sekä Tilus että Toivola väistivät kysymykset sillä perusteella, että katsaus on entisen toimitusjohtajan kynästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korpelan Voiman yhtymähallituksen puheenjohtaja Antti Toivola, henkilöstöpäällikkö Kati Perander ja yhtymäkokouksen puheenjohtaja Rami Rauhala.
Korpelan Voiman yhtymähallituksen puheenjohtaja Antti Toivola, henkilöstöpäällikkö Kati Perander ja yhtymäkokouksen puheenjohtaja Rami Rauhala. Kuva: Eeva Valtokari

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaaOlli Joensuuta ei ollut kutsuttu kokoukseen. Joensuu oli paikalla yleisönä, mutta kesken kokouksen Toivola kutsui hänet kokoukseen.

– Tarkastuslautakunta suosittelee tilipäätöksen hyväksymistä ja antaa yhtymäkokouksen päätettäväksi hallituksen ja toimivan johdon vastuuvapauden hyväksymisen, Joensuu linjasi.

Rautiola esitti, ettei vastuuvapautta myönnetä. Rautiolan esitystä kannatti kannuslainen Esa Erkkilä. Kalajoen edustaja Vesa Hihnala kannatti puolestaan vastuuvapauden myöntämistä kalajokisen Eija Pahkalan kannattamana. Äänestyksessä Hihnalan esitys sai 9 ääntä ja Rautiolan 11 ääntä. Näin Korpelan Voiman yhtymäkokous hyväksyi tilinpäätöksen, mutta ei myöntänyt hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapautta tilikaudelta 2019.

Korpelan Voiman yhtymähallitus esitti yhtymäkokoukselle listan ulkopuolisena asiana päätettäväksi, että tilapäinen valiokunta asetetaan selvittämään kuntayhtymän hallituksen luottamusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Operatiivinen johtaminen on johtajien asia, nyt tässä yritetään saada palautettua luottamus Korpelan kuntayhtymän yhtymähallitukseen, sanoiJouni Koskinen Kaustiselta.

– Ehdotan kuitenkin, että jos yhtymäkokous päätyy tarkastelemaan valiokuntatyönä yhtymähallituksen luottamusta, tuon tilapäisen valiokunnan työlle annetaan tiukka määräaika, mihin mennessä selvityksen on oltava valmiina johtopäätöksiä varten.

Äänestyksessä tilapäistä valiokuntaa kannatti 11 edustajaa ja 9 vastusti. Näin tilapäinen valiokunta päätettiin perustaa. Yhtymäkokous päätti nimetä tilapäisen valiokunnan jäsenet ylimääräisessä yhtymäkokouksessa 26. elokuuta.

Vääräjoki-salissa Sievissä oli helppoa pitää koronaepidemian vaatimat etäisyydet - niin halutessaan.
Vääräjoki-salissa Sievissä oli helppoa pitää koronaepidemian vaatimat etäisyydet - niin halutessaan. Kuva: Eeva Valtokari

Kovaäänisimmät vastalauseet yhtymäkokouksessa heräsivät, kun kuntayhtymän varatoimitusjohtaja Tilus rupesi lukemaan ääneen asian käsittelyn pohjaksi Kannuksen kaupunginhallituksen päätöksestä tehtyä oikaisuvaatimusta. Unto Ylitalon oikaisuvaatimuksesta selvisi kolmannen osapuolen yksityiselämään ja yksityisyyteen liittyviä yksityiskohtia.

Yhtymäkokouksen puheenjohtajaRami Rauhala Sievistä keskeytti Tiluksen puheenvuoron asiattomana ja julkiseen yhtymäkokoukseen sopimattomana.

Osa kokousedustajista hermostui asioiden yllättäen saamasta käänteestä.

– Kun yleensä tiedonsaanti on suorastaan surkeaa, nyt yksityisyyden suojan piiriin kuuluvaa aineistoa luetaan ääneen kaikelle kansalle, avoimessa yhtymäkokouksessa, Rautiola puki sanoiksi monen kokousedustajan tunteet.

Korpelan Voima

Talouden tunnuslukuja

Korpelan Voima -kuntayhtymäkonsernin toimintatuotot vuonna 2019 olivat 31,3 miljoonaa euroa ja tilikauden ylijäämä 2,3 miljoonaa euroa.

Korpelan Voima -kuntayhtymän toimintatulot olivat 6,2 miljoonaa euroa ja tilikauden ylijäämä 2,2 miljoonaa euroa.

Korpelan Energian liikevaihto oli 19,5 miljoonaa euroa ja liiketappio 0,1 miljoonaa euroa.

Verkko Korpelan liikevaihto oli 13,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,89 miljoonaa euroa.

Lämpö Korpelan liikevaihto oli 0,96 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,13 miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä