Miltä näyttää ravintoloiden tulevaisuus Suomessa?

Kuva:

MAINOS - EXPONDO -

Suomalainen

ravintolaelämä elää mielenkiintoista aikaa. Ihmiset syövät yhä enemmän

ulkona ja erityisesti nuoret syövät innokkaasti ulkona. Potentiaalia

löytyy ja asiakkaita voidaan saada esimerkiksi matkailusta. 

Kaupungistuminen

on vauhdittanut ravintolakulttuuria Suomessakin, vaikka se saisi ottaa

enemmän mallia esimerkiksi muista Pohjoismaista. Tukholmassa,

Kööpenhaminassa ja Oslossa on yleistä syödä ulkona arkisinkin, kun taas

Helsingissä tungosta on enimmäkseen viikonloppuisin. Suunta on kuitenkin

oikea, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin ja haluavat syödä ulkona. 

Ravintolatoiminta

on riskialtista ja kasvava kulttuuri ei ole suoraan vaikuttanut

kannattavuuteen. Ravintolatoimintaa rokottaa korkeat henkilökustannukset

ja verotus. Onneksi kalustoa ja tarvikkeita voi hankkia helposti

verkosta.Expondo tarjoaa laadukkaita tarvikkeita ravintola- ja kahvilayrittäjille.

Ravintoloiden nykytilanne

Ravintolamaailmassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Kaupungistuminen

ja matkailun suosio ovat todennäköisesti vauhdittaneet ravintola-alan

kasvua. Nuoret ovat omaksuneet kansainvälisen tavan syödä ravintoloissa

ja he käyvät ulkona aktiivisemmin kuin vanhemmat ikäpolvensa. 

Ravintolaruokailu

on kasvanut viimeisen 20 vuoden ajan ja sillä on hyvät näkymät.

Menestyjiä ovat erityisesti pääkaupunkiseutu ja suuret kasvukeskukset.

Oman osuutensa saa myös matkailupaikkakunnat, jotka toimivat sesonkien

mukaan. Ravintola-ala voi puolestaan huonosti paikkakunnilla, joista

kärsitään muuttotappiosta. 

Kasvusta huolimatta moni ravintola

elää kädestä suuhun ja kannattava liiketoiminta on kiven alla. Suosio ei

siis kasva samaa tahtia liikevoiton kanssa. Tämä johtuu suurista

kustannuksista, jotka liittyvät raaka-aineisiin, työvoimaan ja

verotukseen.

Tuoko matkailu lisäpuhtia ravintola-alalle?

Suomesta löytyy huikeaa potentiaalia matkailun näkökulmasta, joka

voisi auttaa entisestään ravintola-alaakin. Suomella on kuitenkin

tässäkin kurottavaa muihin Pohjoismaihin verrattuna. 

Haasteita

matkailuun tuo Suomen maantieteellinen sijainti. Tänne ei pääse helposti

autolla, vaan siirtyminen vaatii yleensä vähintään lentämistä tai

lauttamatkailua. Automatkailu on suosittua Euroopassa, mikä on

vauhdittanut esimerkiksi Tanskan matkailua. 

Euroopassa pääsee

matkustamaan maasta toiseen kätevästi junaraiteita pitkin. Se on

mahdollista Suomessa ainoastaan sisämaassa, vaikkakin Helsingistä on

ainakin aikaisemmin päässyt Pietariin.

Suomessa on lukuisia

kohteita, jotka toimivat valttikortteina matkailulle. Eniten matkustelua

tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja Lapissa. Potentiaalia löytyisi

muualtakin, esimerkiksi Järvi-Suomesta. Kasvavat turistivirrat toisivat

todennäköisesti enemmän asiakkaita ravintoloihinkin. 

 

Mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa?

Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea, ellei mahdotonta ennustaa.

Ravintola-alaan vaikuttavia asioita voi kuitenkin ennakoida esimerkiksi

megatrendeistä ja muuttuvasta kulttuurista. Megatrendejä ovat

esimerkiksi kaupungistuminen, digitalisaatio ja kestävä kehitys. 

Ravintoloista

haetaan jo nykyään kokonaisvaltaisia elämyksiä, jossa jokainen

yksityiskohta on otettu huomioon. Tämän voisi odottaa jatkuvan

tulevaisuudessa. Konseptin pitää olla mielenkiintoinen, jotta asiakkaat

kiinnostuisivat siitä. 

Uhkakuvia voi tuoda esimerkiksi

äkillisesti muuttuneet maailmantilanteet, joita on saatu nähdä runsaasti

viime vuosien aikana. Monen alan pitää olla tarpeeksi ketterä ja

kykeneväinen nopeille muutoksille, joita tapahtuu todennäköisesti

tulevaisuudessakin.

Voi olla, että emme edes tiedä ravintola-alan

tulevaisuudesta kaikkea. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja

metaversumin mahdollisuuksia ei ole liiemmin käsitelty yleisessä

ravintolakeskustelussa. Syömmekö siis tulevaisuudessa fyysisesti omalta

kotisohvaltamme, mutta siirryymme laitteiden avulla täysin toisiin

todellisuuksiin? Se jää nähtäväksi.