Miltä näyttää ravintoloiden tulevaisuus Suomessa?
MAINOS - EXPONDO -
Suomalainen
ravintolaelämä elää mielenkiintoista aikaa. Ihmiset syövät yhä enemmän
ulkona ja erityisesti nuoret syövät innokkaasti ulkona. Potentiaalia
löytyy ja asiakkaita voidaan saada esimerkiksi matkailusta.
Kaupungistuminen
on vauhdittanut ravintolakulttuuria Suomessakin, vaikka se saisi ottaa
enemmän mallia esimerkiksi muista Pohjoismaista. Tukholmassa,
Kööpenhaminassa ja Oslossa on yleistä syödä ulkona arkisinkin, kun taas
Helsingissä tungosta on enimmäkseen viikonloppuisin. Suunta on kuitenkin
oikea, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin ja haluavat syödä ulkona.
Ravintolatoiminta
on riskialtista ja kasvava kulttuuri ei ole suoraan vaikuttanut
kannattavuuteen. Ravintolatoimintaa rokottaa korkeat henkilökustannukset
ja verotus. Onneksi kalustoa ja tarvikkeita voi hankkia helposti
verkosta.Expondo tarjoaa laadukkaita tarvikkeita ravintola- ja kahvilayrittäjille.
Ravintoloiden nykytilanne
Ravintolamaailmassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Kaupungistuminen
ja matkailun suosio ovat todennäköisesti vauhdittaneet ravintola-alan
kasvua. Nuoret ovat omaksuneet kansainvälisen tavan syödä ravintoloissa
ja he käyvät ulkona aktiivisemmin kuin vanhemmat ikäpolvensa.
Ravintolaruokailu
on kasvanut viimeisen 20 vuoden ajan ja sillä on hyvät näkymät.
Menestyjiä ovat erityisesti pääkaupunkiseutu ja suuret kasvukeskukset.
Oman osuutensa saa myös matkailupaikkakunnat, jotka toimivat sesonkien
mukaan. Ravintola-ala voi puolestaan huonosti paikkakunnilla, joista
kärsitään muuttotappiosta.
Kasvusta huolimatta moni ravintola
elää kädestä suuhun ja kannattava liiketoiminta on kiven alla. Suosio ei
siis kasva samaa tahtia liikevoiton kanssa. Tämä johtuu suurista
kustannuksista, jotka liittyvät raaka-aineisiin, työvoimaan ja
verotukseen.
Tuoko matkailu lisäpuhtia ravintola-alalle?
Suomesta löytyy huikeaa potentiaalia matkailun näkökulmasta, joka
voisi auttaa entisestään ravintola-alaakin. Suomella on kuitenkin
tässäkin kurottavaa muihin Pohjoismaihin verrattuna.
Haasteita
matkailuun tuo Suomen maantieteellinen sijainti. Tänne ei pääse helposti
autolla, vaan siirtyminen vaatii yleensä vähintään lentämistä tai
lauttamatkailua. Automatkailu on suosittua Euroopassa, mikä on
vauhdittanut esimerkiksi Tanskan matkailua.
Euroopassa pääsee
matkustamaan maasta toiseen kätevästi junaraiteita pitkin. Se on
mahdollista Suomessa ainoastaan sisämaassa, vaikkakin Helsingistä on
ainakin aikaisemmin päässyt Pietariin.
Suomessa on lukuisia
kohteita, jotka toimivat valttikortteina matkailulle. Eniten matkustelua
tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja Lapissa. Potentiaalia löytyisi
muualtakin, esimerkiksi Järvi-Suomesta. Kasvavat turistivirrat toisivat
todennäköisesti enemmän asiakkaita ravintoloihinkin.
Mitä tulevaisuudelta voidaan odottaa?
Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea, ellei mahdotonta ennustaa.
Ravintola-alaan vaikuttavia asioita voi kuitenkin ennakoida esimerkiksi
megatrendeistä ja muuttuvasta kulttuurista. Megatrendejä ovat
esimerkiksi kaupungistuminen, digitalisaatio ja kestävä kehitys.
Ravintoloista
haetaan jo nykyään kokonaisvaltaisia elämyksiä, jossa jokainen
yksityiskohta on otettu huomioon. Tämän voisi odottaa jatkuvan
tulevaisuudessa. Konseptin pitää olla mielenkiintoinen, jotta asiakkaat
kiinnostuisivat siitä.
Uhkakuvia voi tuoda esimerkiksi
äkillisesti muuttuneet maailmantilanteet, joita on saatu nähdä runsaasti
viime vuosien aikana. Monen alan pitää olla tarpeeksi ketterä ja
kykeneväinen nopeille muutoksille, joita tapahtuu todennäköisesti
tulevaisuudessakin.
Voi olla, että emme edes tiedä ravintola-alan
tulevaisuudesta kaikkea. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja
metaversumin mahdollisuuksia ei ole liiemmin käsitelty yleisessä
ravintolakeskustelussa. Syömmekö siis tulevaisuudessa fyysisesti omalta
kotisohvaltamme, mutta siirryymme laitteiden avulla täysin toisiin
todellisuuksiin? Se jää nähtäväksi.