Korkokatto poisti pikavipit lähes kokonaan, tilalle tuli pankkien nopeat lainat

Kuva:

MAINOS -

Pikavippi tarkoittaa pientä lainaa, joka usein haetaan akuuttiin rahantarpeeseen. Rahaa tarvitaan usein muutama sata euroa, mutta omaan palkkapäivään on vielä monta päivää aikaa. Pienempää lainaa varten hakija ei tarvitse takaajia tai vakuuksia. Yleensä pieni laina pystytään maksamaan myönteisen lainapäätöksen jälkeen heti lainanhakijan tilille. 

Pikavippi on monessa tilanteessa hyvä rahoitusratkaisu, koska lainan kulut ja korkomaksut eivät pienessä lainassa ehdi kasvamaan suureksi, koska laina maksetaan takaisin muutaman kuukauden sisällä.

Vielä tänäkin päivänä sana pikavippi mielletään kuitenkin lainaksi, jossa on huiman korkea korko ja epämääräiset lainaehdot. Näin ei kuitenkaan ole ollut enää vuosiin, vaan nykyisin pikavipit ovat pankkien ja rahoituslaitosten myöntämiä pienempiä lainoja.

Korkokatto muutti lainamarkkinoita – kallista pikavippiä tarjoavat lainapalvelut lopettivat toimintansa

Toki pikavippien kalliit korot eivät ole tuulesta temmattuja päätelmiä. Vielä yli kymmenen vuotta sitten vakuudettomien lainojen vuosikorko saattoi olla jopa satoja prosentteja, koska toimintaa ei säädelty kovinkaan tarkasti.

Viimeisin suurempi muutos vakuudettomiin lainoihin tuli syyskuulla 2019 jolloin säädettiin, että lainojen nimellinen vuosikorko kaikissa vakuudettomissa lainoissa lainasummasta riippumatta tulee olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut kuten avaus – ja tilinhoitomaksut korkeintaan 150 euroa vuodessa tai 0,001 % päivää kohti. Tämä viimeisen lakimuutos poisti viimeistään lainamarkkinoilta pikavippifirmat, joiden toiminta oli perustunut pelkästään nopeasti tilille maksettavan, korkeakorkoisen pikavipin myöntämiseen.

Muutoksen myötä lainamarkkinat yhdenmukaistuivat ja saivat kauan kaivattua läpinäkyvyyttä. Korkokattouudistuksen myötä myös pankit kiinnostuivat aikaisempaa enemmän lainan myöntämisestä netissä ja verkkopalvelujen kehittämisestä.

Vuosi vuodelta yhä monipuolisemmin kaikki palvelut toimivat verkossa, oli sitten kyse ruokaostosten tilaamisesta tai palvelujen varaamisista. Myös raha-asiat hoidetaan aikaisempaa useammin netin kautta. Nykypäivän ihmiset odottavat palveluilta tehokkuutta ja nopeutta – oli kyse sitten lainaamisesta tai jonkun muun asian hoitamisesta.  

 

Pikavippien korko on samalla tasolla kuin muidenkin vakuudettomien lainojen

Pikavippien korkotaso on korkokattouudistuksen myötä, lähestulkoon samalla tasolla kuin kulutusluottojen tai joustoluottojen. Lainan korkoon vaikuttaa aina hakijan maksukyky, haettava lainasumma sekä laina-aika. Mitä parempi maksukyky hakijalla on ja mitä suuremman lainan hän hakee, sen pienemmän koron hän yleensä saa lainaan. Koska pikalaina on tyypillisesti muutaman sadan euron laina, muutaman kuukauden maksuajalla, myönnetään lainan korkoprosentti usein voimassa olevan korkokaton ylärajan tuntumaan. Tämä ei kuitenkaan tee kulujan ja korkomaksujen osalta suurta eroa suurempaan lainaan, koska pienempi laina maksetaan takaisin nopeasti, ei kuluja tai korkoakaan makseta kauan.

 

Pikavippi haetaan kuin mikä tahansa laina netistä

Pikavippi haetaan netistä maksuttomalla lainahakemuksella VarmaLaina.fi sivuilta. Hakemus on avoinna ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä. Haettavat lainasummat ovat alkaen 100 euroa.

VarmaLaina.fi on erikoistunut erisuuruisten lainojen kilpailuttamiseen. Palvelu välittää hakijan jättämän lainahakemuksen hetkessä kilpailutettavaksi usealle lainantarjoajalle, joukossa on tunnettuja pankkeja ja monia luotettavia rahoitusyhtiöitä.

Ensimmäiset lainatarjoukset hakija saa vertailtavakseen jo muutaman minuutin kuluttua hakemuksen jättämisestä. Kun sopiva laina osuu kohdalleen, hakijan tarvitsee hyväksyä lainatarjous ja allekirjoittaa lainasopimus pankkitunnuksilla. Pankit ja rahoitusyhtiöt pystyvät sähköisen järjestelmän ansiosta maksamaan pienen lainan hakijan tilille saman päivän aikana.