Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Viimeinen sammuttaa valot Kannuksen kyläkouluilla”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Kenellekään ei varmastikaan ole yllätys, että olen vankkumaton kyläkoulujen puolesta puhuja. Ymmärrän toki realiteetit, kun koululaisten määrä laskee niin alhaiseksi, ettei edellytyksiä ei ole, silloin on viisainta sulkea koulu.

Roikolan koulun ympärillä on ollut paljon keskustelua, ja lähinnä siitä mikä on raja, että koulusta tulisi kaksiopettajainen. Roikola tulee olemaan Kannuksen viimeinen kyläkoulu joka tapauksessa. Olisiko aika laittaa virkakoneisto tekemään töitä sen eteen, että edes yksi kyläkoulu säilyisi Kannuksessa?

Kokkolan työpaikkojen imusta on puhuttu pitkään. Sen tulisi heijastella myös Kannukseen, kun haetaan edullista omakotitaloa tai tonttia talon rakentamiselle. Roikola on Kannuksesta Kokkolan suuntaan, joten sijainti on siinä mielessä ihanteellinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston ja virkakoneiston linjaus on saada kyläkoulut kiinni Kannuksessa. Valitettavasti.

Mitäs jos otettaisiin positiivinen ote asiasta ja alettaisiin kunnolla markkinoimaan Roikolaa uusille asukkaille. Väittäisin, että ihan kaikkea markkinoinnissa ei ole tehty. Kylällä on itsessäänkin teollisuutta ja työpaikkoja, ja muutenkin vireää toimintaa.

Vihdoin on saatu Rekiläntielle asvaltti ja sitä jatketaan loppupätkän osalta tänä kesänä. Lisäksi Alaviirteentielle saatiin pitkän prosessin päätteeksi vihdoin kevyen liikenteen väylä aina Kotkantien risteykseen saakka. Vanhemmat olivat useat adressit tehneet aiheesta. Huoli koululaisten turvallisuudesta oli kova. Nyt se on saatu kuntoon.

Varmasti koulurakennuksella on omat tarpeensa ja jossain vaiheessa sitäkin tulisi remontoida. Totta kai sekin jotain kustantaa, mutta ei kai se voi olla syynä koulun ennenaikaiseen sulkemiseen?

Oppilasennusteet Roikolassa ovat tulevina vuosina hivenen yli 30. Ei se tarvitsisi montaakaan onnistunutta muuttoa, niin se saataisiin alkamaan nelosella. En nyt kuitenkaan jaksa uskoa, että ihan kaikki ovat sitä mieltä, että kaikki kyläkoulut kiinni ja kirkonkylälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on tietenkin toinen juttu, jos ei pääättäjillä ole halua. Tosin jos palkattaisiin kyläkoulukonsultti kertomaan videon välityksellä lähikoulun eduista, kääntyisikö kelkka? Videokonsultointihan tuntui olevan avainsana onneen kevään kuulemiskierroksilla.

Kyläkoulujen eteen tarvittaisiin yksituumaisuutta päättäjiltä ja viranhaltijoilta. Sitä ei maanantain perusteella ole. Eikä asiaa voi ulkoistaa vain kyläläisten harteille. Siinä tarvittaisiin kaikkien tukea. Valtuuston ja virkakoneiston linjaus on saada kyläkoulut kiinni Kannuksessa. Valitettavasti.

Joni Mäki-Petäjä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä