Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Uniapnea yllätti salakavalasti

Näin unikeonpäivänä on mitä sopivin hetki nostaa esille uniapnea, joka on kohonut uudeksi kansantaudiksi Suomessa. Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, joka aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapneaa voidaan kutsua nykyisin kansantaudiksi, jopa 9–24 % väestöstä sairastaa uniapneaa. Osa tietämättään.

Itselläni on varsin tuore diagnoosi keskivaikeasta uniapneasta, joka on varmaan jatkunut jo jonkin aikaa. Uniapneahan ei synny hetkessä vaan pahenee salakavalasti vähitellen. Itse sain jo muutamia vuosia huomatuksia unikatkosista, joita ystävät ja perheen jäsenet olivat öisin havainneet.

En kuitenkaan kokenut itseäni mitenkään yliväsyneeksi saatika toimintakyvyttömäksi. Jossain vaiheessa yöuneni meni melkoi katkonaiseksi, kun heräilin useamman kerran yössä, usein säpsähtäin tukehtumisen tunteeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluksi tietenkin suomalaismiehen tapaan naureskelin koko asialle, mutta nuo heräilemiset laittoivat miettimään. Kuorsannut olin jo pitkään, mutta nyt alkoi huoli herätä ja menin lopulta lääkäriin.

Sain yön ajaksi testilaitteet, jonka tulos ei jättänyt epäselvää. Hengityskatkoja oli lähes 30 tunnissa kaikissa nukkuma-asennoissa.

Odotin puoli vuotta ylipainehengityshoidon aloittamista. Lopulta sain CPAP-laitteen, jota pidetään nukkuessa. Katkokset tippuivat heti lähes kokonaan pois. Olo on pirteämpi ja energisempi. Mikä tärkeintä, huoli on väistynyt. Uniapneasta kärsivien rytmihäiriö- ja verisuonisairausriski on huomattavasti kohonnut. Uniapnea voi lisätä astmaoireilua ja heikentää suorituskykyä. Uniapnea lisää myös auto-onnettomuuksien ja työtapaturmien riskiä.

Aluksi oma sikeäunisuus ja nopea nukahtamiseni olivat esteenä havaita uniapnea, mutta nyt maskilaitteen käytössä niistä ominaisuuksista on ollut hyötyä. Maski ei ole juurikaan häirinnyt untani. Ainoa pieni miinus on, että tukka on aivan lintassa yön jälkeen, mutta se on pieni haitta. Nimittäin hoitamattomana uniapnea voi johtaa jopa kuolemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisääntyvän tietoisuuden ja tehostettujen tutkimusten myötä uniapnea diagnosoidaan entistä useammin. Uniapneaa esiintyy niin miehillä kuin naisillakin.

Kannattaa käydä tsekkaamassa!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä