Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Sotaveteraanit ovat kokeneet sen mihin itänaapurin diktaattori pystyy pahimmillaan”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Tänä vuonna vietetään Suomen itsenäisyyspäivää aikana, jolloin maailma on ehkä levottomampi kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan.

Suomen itäraja on suljettu Venäjän hybridivaikuttamisen takia. Etenkin Itä-Suomessa elämä on muuttunut radikaalisti erilaiseksi kuin vielä 20 vuotta sitten, kun Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Suomen ja Venäjän suhteita lämmitettiin monen hankkeen voimin. Pitkään myös venäläiset turistit toivat rahaa eli turismia itäiseen Suomeen. Rajalla vallitsi iloinen ja avoin meininki vastakohtana tälle hetkelle. Toki myös ylilyöntejä tapahtui, kun venäläiset ottivat omistukseen strategisesti merkittäviä tontteja ja rakennuksia. Silti kukaan ei osannut kuvitella, miten paha ja ennalta-arvaamaton Putinin Venäjästä voi tulla.

Suomi elää monessa mielessä murrosvaiheita. Suomi viettää ensi kertaa itsenäisyyttä Naton täysjäsenenä sekä viimeistä itsenäisyyspäivää Sauli Niinistön ollessa tasavallan presidenttinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotaveteraanien keski-ikä on kivunnut jo 98 vuoteen. Heitä on joukossamme yhä vähemmän. He ovat kokeneet sen mihin itänaapurin diktaattori pystyy pahimmillaan. Jos mahdollista veteraanien arvostus on noussut nykytilanteessa entistä korkeammalle. Ilman heidän ja kotirintaman uhrauksia emme olisi näin hyvässä tilanteessa. Voisimme jopa olla samassa avoimessa sotatilanteessa kuin Ukraina nyt.

Ensi vuonna valitaan Suomen presidentti. Valitaan siihen nyt kuka vain, niin vakaa ulkopolitiikka tulee jatkumaan kotimaassa. Toinen vaali, joka saattaa vaikuttaa yllättävän paljon Suomeenkin, käydään Yhdysvalloissa. Kaksi vanhusta, Biden ja Trump, kamppailevat presidenttiydestä, joista Trumpin valinta voi syöstä maailmantilanteen entistä pahempaan rotkoon. Turha kuitenkaan liiaksi pelotella Trumpilla. Suomen on elettävä ja pärjättävä kaikkien skenaarioiden kanssa.

Viettäkäämme Suomen itsenäisyyspäivää rauhallisin mutta valppain mielin.

Joni Mäki-Petäjä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä