Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: “Saako pieni maakuntamme tarpeeksi monta kansanedustajaa tulevaksi nelivuotiskaudeksi eduskuntaan?”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Eduskuntavaalit sähköistävät tunnelmaa. Ehdokkaat kiertävät maakuntaa ja näyttäytyvät toreilla kertomassa, miksi juuri heitä pitäisi äänestää. Makkara on kuumaa ja kahvi tuoretta. Äänestäjien kysymyksiin vastataan tai sitten ei vastata. Kunnon poliitikko osaa puhua sanomatta mitään.

Keskipohjalaisena suurin huolenaihe on, saako pieni maakuntamme tarpeeksi monta kansanedustajaa tulevaksi nelivuotiskaudeksi eduskuntaan. Se on kriittinen kysymys, jota kannattaa pohtia, kun menee äänestyskoppiin joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä.

Vaikka kaikki ehdokkaat totta kai vakuuttavat ajavansa Suomen ja koko vaalipiirin asioita, on se selvää, että kotimaakunta on aina kotimaakunta. Jos maakunnan edustusta ei ole tai se on yhden edustajan varassa, se ei ole hyvä tilanne. Yhteistyötä pitää tehdä yli maakuntarajojen, mutta jos päättävistä pöydistä puuttuu Keski-Pohjanmaan ääni, kyyti seuraavalla nelivuotiskaudella voi olla kylmää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vaaleihin verrattuna Keski-Pohjanmaalta ei ole ehdolla Jutta Urpilainen (11 000 ääntä) ja Tuomo Puumala (5000 ääntä). Urpilainen siirtyi EU:hun komissaariksi ja Puumala ei päässyt läpi viime vaaleissa. Usein uusien ehdokkaiden on hankala murtautua eduskuntaan. Tällä kertaa uusilla ehdokkailla on ”tuhannen taalan paikka” päästä läpi, kun Urpilaisen ja Puumalan äänet ovat kodittomina. On todella vaikea ennakoida mihin kokkolalaiskaksikon äänet periytyvät. Tuskin kaikki suoraan saman puolueen ehdokkaille menevät.

Läpipääseminen eduskuntaan on matematiikka. Keskipohjalaiset ovat osanneet kohtuullisen hyvin keskittää äänensä kärkiehdokkaidensa taakse. Kaikkein pahin tilanne on, että hyvät keskipohjalaisehdokkaat saavat kaikki kohtuullisen vaalituloksen ja kukaan ei pääse läpi. He ikään kuin syövät toistensa mahdollisuuksia.

Kamppailu puolueiden sisällä sijoituksista on tiukkaa. Sitä se on ollut aina. Viimeiset viikot ratkaisevat paljon, kuinka ehdokkaat saavat viestiään läpi äänestäjille. Se on varmaa, että suurin osa ehdokkaista joutuu pettymään 2. huhtikuuta.

Meidän kaikkien kansalaisoikeus on saada äänestää vapaassa yhteiskunnassa. Käyttäkäämme ääntämme!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä