Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Nyt katse uuteen hyvinvointialuejohtajaan

Kuva: Mira Nieminen

Soiten hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi ilmoitti tiedotteella irtisanoutuvansa tämän viikon maanantaina tehtävästään. Tiivistetysti hän koki luottamuspulaa aluehallitukseen. Tunne oli varmasti molemminpuolinen.

Mistä sitten luottamuspula syntyi? Sekin on varsin ilmeistä. Soiten alijäämä nousee viime vuodelta jopa 22 miljoonaan, kun oletus oli 8-10 miljoonaa euroa. Ei voi enää puhua pienestä ylityksestä vaan talouden seurannan pettämisestä pahasti.

Hyvinvointialuejohtajan tehtävänä on mm. johtaa ja kehittää aluehallituksen alaisena hallintoa, taloudenhoitoa, valvontaa, ohjausta, viestintää, osallisuutta ja muuta toimintaa sekä vastata osaltaan siitä, että aluevaltuuston ja aluehallituksen asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet saavutetaan. Aluehallituksen tehtävä on mm. vastata hyvinvointialueen hallinnosta ja taloudenhoidosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innasen mukaan tieto viime vuoden oikeasta taloustilanteesta ei kulkenut aluehallitukseen. Hallitus aloitti jo johtamisjärjestelmän uudistamisen sekä hallintoa ja johtoa koskevan yhteistoimintamenettelyn.

Oli nyt sitten mikä tahansa syynä talousahdingon pimittämiseen, ilman henkilömuutoksia olisi ollut mahdoton jatkaa. Kyse ei siis ole miinuksen suuruudesta vaan siitä, että päättävillä elimillä oli väärää informaatiota taloustilanteesta. Ei tässä hallituksellekaan voi antaa puhtaita papereita, mutta kyllä hallituksen täytyy voida luottaa operatiivisen johdon kertomaan. Tämän kokoluokan yllätyksiä ei vain voi tulla.

Nyt tulisi katsoa nopeasti tulevaan ja aloittaa välittömät ratkaisut sijaisjärjestelyistä ja uuden hyvinvointialuejohtajan rekrytoinnista. Vanhoja vellomalla ei tilannetta pelasteta. Valtakunnallisesti koko sote-kenttä on herkässä tilassa ja Soiten puolustamista tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Kokkola tarvitsee maakuntaa ja maakunta Kokkolaa. Uuden johtajan tulee olla sillanrakentaja, mutta myös realistinen suunnannäyttäjä. Yhteisymmärrys asioiden viemisessä eteenpäin samaan suuntaan on välttämätöntä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tehtävä ei missään nimessä ole helppo, mutta ei se mahdoton ole. Johtaja tarvitsee täyden tuen luottamushenkilöiltä ja alaisiltaan. Pelissä ei ole enempää tai vähempää kuin koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kohtalo ja sitä mukaa myös keskussairaalan tulevaisuus. Maakunta varmasti ymmärtää tämän, kun myös maakunnan ongelmia kuunnellaan ja ymmärretään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä