Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: “Neljäs huhtikuuta 2023 piirtyi Suomen historiaan”

Kuva: Mira Nieminen

Neljäs huhtikuuta 2023 piirtyi Suomen historiaan. Silloin Suomesta tuli puolustusliitto Naton jäsen. Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022, alkoi myös toden teolla Suomen halu Natoon konkretisoitua.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tullut prosessin aikana tutuksi suomalaisille. Hän on vastannut medialle ja neuvotellut moneen suuntaan Suomen Nato-hakemuksen läpisaamiseksi jäsenmaissa. Suomen Nato-lähettiläs Klaus Korhonen ja Ruotsin Nato-lähetystön päällikkö Axel Wernhoff luovuttivat Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset Stoltenbergille 18. toukokuuta 2022.

Tunnetusti ilman Unkarin ja Turkin viivyttelyä, Suomi olisi ollut nopeamminkin Natossa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Ruotsi jäi toistaiseksi rannalle ja odottaa edelleen Unkarin ja Turkin ratifiointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaisten diplomatiataidot ovat laajasti tunnustettuja, ehkä tässä prosessissa nekin auttoivat menemään Nato-ovista naapurimaata vikkelämmin.

Oli myös hyvä, että nykyisen hallituksen vielä toimiessa asia saatiin maaliin. Kunnia heille, jotka asiaa ovat käytännön tasolla vieneet eteenpäin presidentti Sauli Niinistön johdolla. Pääministeri Sanna Marin, puolustusministeri Antti Kaikkonen, ulkoministeri Pekka Haavisto ovat hoitaneet asiaa suomalaisen tyylikkäästi. Ilman dramatiikkaa ja provosointia.

Natosta ollaan myös poliittisesti harvinaisen samaa mieltä. Eduskuntavaaleista ei ehtinyt tulla Nato-vaaleja, muuta kuin siinä mielessä, että tulevaan eduskuntaan pääsi läpi aika monta upseerismiestä.

Hieman huvittunutta on toki ollut seurata sitä keskustelua, siitä kuka on ensimmäisenä ollut Natoon menemisen kannalla. Politiikkaa ja päätöksentekoa tehdään aina siinä ajassa ja realismissa missä eletään. Jälkiviisautta on tietysti mukava harjoittaa, mutta se on sangen turhaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt Suomi on Naton jäsen ja hyvä niin. Nyt elämme tässä hetkessä ja edelleen Suomen täytyy ensisijaisesti itse huolehtia omasta puolustuksesta. Nyt hartiat ovat leveämmät kuin koskaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä