Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Kolmen pointin kuntoileva presidentti

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Suomi sai tällä viikolla uuden presidentin, kun Alexander Stubb voitti vaalien toisella kierroksella niukasti Pekka Haaviston. Vaikka henkilövaalien toisen kierroksen luonne on sellainen, että sillä on tapana tuoda ehdokkaat kannatuksessa lähelle toisiaan, silti arvioin ennen vaalipäivää, että ero olisi ollut Stubbin eduksi reilumpi.

Eroa pienensi todennäköisesti Halla-ahon kannattajien kotiinjääminen toisella kierroksella. Toisaalta Haavisto sai vedottua loppukirillään isoa kansanosaa ja Stubb varmisteli johtoasemaansa, joka gallupeissa oli suurempi mitä vaalien tulos lopulta oli.

Vaaleista jäi mieleen sopuisuus, joka jatkui myös tuloksen jälkeen. Stubb kävi eheyttämässä kansaa heti vaali-iltana Haaviston vaalivalvojaissa. Sopuisuus heijastelee varmasti nykyistä epävarmaa maailmantilannetta, joka tiivistää pienen kansakunnan yhtenäisyyden tunnetta. Se on varmasti hyvä ja oikea tapa luoda askelia kohti epävarmempia aikoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on presidentin tehtävien ydintä. Mutta myös arvokeskustelua viritettiin vaalitenteissä poikkeuksellinen paljon.

Ilman muuta presidentillä on paljon painoarvoa edelleen, vaikka valtaoikeuksia on huomattavasti rajattu vaikkapa Kekkosen tai Koiviston aikaan nähden. Kansakunta haluaa unilukkaria, joka tekee aktiivisesti avauksia eri foorumeilla.

Toki päivänpolitiikan kysymyksiin ei ole presidentin syytä lähteä puuttumaan julkisesti ja tuskin Stubb tähän lähteekään. Kommentit olivat jo ehdokkaana niin varovaisia, että Stubb ottanee hyvin pitkälle ulkopoliittisen roolin, niin kuin pitääkin.

Voisin kuvitella kovan kuntoilijan ottavan esille myös fyysisen kunnon merkityksen suomalaisille. Ei ole ihan vähäpätöinen asia, että tasavallan presidentti näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä kansalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Tunti päivässä liikuntaa tuo kaksi tuntia lisää energiaa” oli yksi Stubbin pointeista tiiviillä vaalikiertueellakin.

Siinäpä tavoitetta kaikille!

Joni Mäki-Petäjä

päätoimittaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä