Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Kannuksen ja Toholammin lukiot yhteen?

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Jälleen lähestyy se aika, kun peruskoulun viimeisellä vuosiluokalla olevat nuoret miettivät mihin suuntaavat opiskelemaan yhteishaussa. Ysiluokkalaiset ovat 15-16 vuotiaita nuoria. Aika harvalla on kirkkaana mielessä tuleva opiskelupolku. Eikä tarvitse ollakaan.

Toki valinnoilla on merkitystä ja kannattaa harkita huolella mihin hakee. Kuitenkin mikään ei ole lopullista ja opiskelupaikkaa voi kyllä vaihtaa, jos valinta ei jostain syystä vastannut odotuksia tai osoittautuu virhearvioksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö jokaisessa opinahjossa tulisi välillä omat pulmansa ja vaikeat hetkensä. Niitä varmasti tulee ja niitä ei pidä pelätä. Eikä kannata liian helposti antaa periksi ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen. Opiskelun sujumiselle kannattaa antaa aikaa.

Monet toisen asteen oppilaitokset markkinoivat omia koulujaan ja pyrkivät tekemään niistä houkuttelevia. Siinä on iso muutos omaan nuoruuteeni, jolloin en kyllä muista minkään koulun houkutelleen ilmaisilla tietokoneilla tai millään muullakaan oppilaitokseen tulemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikäluokat pienenevät koko ajan ja se laittaa esimerkiksi lukiot tulevaisuudessa entistä ahtaammalle. Oppilaita ei kerta kaikkiaan riitä nykyiselle tiheydelle lukioita. Kannuksen ja Toholammin lukiot saavat tosissaan miettiä keinoja saada lukio-opiskelu houkuttelevaksi. Erikoistuminen on ollut monen tapa saada lisää oppilaita. Suomesta löytyy mitä erilaisempia lukioita. Yksi yleisin on urheilupainotteiset linjat, joita on myös Lestijokilaaksossa kehitelty.

Taannoin käytiin varovaista keskustelua myös Kannuksen ja Toholammin lukioiden yhdistymisestä. Sitä kannattaa vakavasti pohtia, ettei käy niin, että kohta molemmissa uhkaa lukio-opetus loppua oppilaspulan takia. Sen ei tarvitse tarkoittaa, että kummastakaan lukio lakkaisi, vaan sitä että opetusta löytyisi niin ylä- kuin alajuoksulta. Molemmat lukiot painottaisivat erilaisia aihekokonaisuuksia ja niillä olisi yhteinen hallinto. Pahoin pelkään, että ikiaikainen kilpailuasetelma on niin vankka edelleen, että tämä idea ei etene kuntapäättäjien keskuudessa.

Edelleen se suurin houkutuskeino on laadukas opetus. Siitä niin Toholammin ja Kannuksen lukiolla on kyllä vahvat näytöt.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä