Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Eskolassa ollaan väsyneitä ja turhautuneita

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Eskolan Kyläpalvelu Oy:n konkurssi tuli monelle aika lailla puskista. Ei nyt ehkä täytenä yllätyksenä, mutta pysäyttävänä uutisena silti.

Kymmenen vuotta sitten yhteiskunnallisen yrityksen osakeyhtiö perustettiin. Osakkeita ostivat laajasti entisen ja nykyiset eskolalaiset sekä sellaiset, jotka näkivät arvon kylän kehittämiselle. Kukaan ei lähtenyt rahaa osakkeilla tekemään.

Taustalla oli kaupungin päätös lakkauttaa kylän oma koulu, Hanhinevan kyläkoulu, vuonna 2013. Samoihin aikoihin kaupunki lakkautti myös ryhmäperhepäiväkodin Eskolassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni kylä olisi nostanut kädet pystyyn, mutta Eskolassa haluttiin lähteä taistoon kylän puolesta. Koulua ja päiväkotia alettiin perustamaan aika lailla tyhjästä kyläläisten toimesta. Esimerkiksi päiväkotia eskolalaiset remontoivat joulun välipäivinä.

Kaupungilta ei tuolloin juuri herunut myötätuntoa. Eskola nähtiin uhkana, ei mahdollisuutena. Sen kertoo mm. että koulukokeilun isäntäkunta oli Lapinjärven kunta Uudeltamaalta. Eskolan koulukokeilu valittiin mm. Kokeileva Suomi -kärkihankkeeksi ja Eskolaa on suitsutettiin laajasti valtakunnallisesti ja jopa EU-tasolla. Esimerkiksi EU-komission Smart Village -pilottiprojekti halusi tuoda esille Eskolaa tulevaisuuden mallikylänä.

Sekään ei tehnyt kaupungilla vaikutusta, vaikka esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Tuomo Puumala hehkutti Eskola-talolla kylän innovatiivisuutta.

Koulukokeilu loppui jo muutamia vuosia sitten. Päiväkoti on toiminut tähän saakka. Nyt konkurssi laittaa todennäköisesti lopun Eskolan päiväkodille, Tenavatallille. Suurimmat kärsijät ovat taas alle kouluikäiset lapset, jotka joutuvat pikaisella aikataululla jättämään tutun päiväkodin ja muuttamaan uuteen paikkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Konkurssin myötä Eskola-talon tulevaisuuden toiminnat ovat avoinna. Eskolassa on tehty valtava määrä vapaaehtoistyötä kylän eteen, mutta senkään varaan ei voi loputtomasti rakentaa. Turhautuminen ja väsymys ovat tulleet esille, kun olen eskolalaisia jututtanut.

Viime viikolla kaupunginhallituksen kyselytunti oli Eskola-talolla. Kerrankin ajoitus oli täydellinen, kun edellisenä päivänä tuli tietoon Kyläpalvelu Oy:n konkurssi. En itse päässyt paikalle, mutta kuulemani mukaan palaute oli ollut suoraa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä