Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Ensimmäiset vaalit veivät Alkoon”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on alkanut. Eskolassa äänestettiin tiettävästi ensi kertaa Eskolan rukoushuoneella. Varmasti se numeron kirjaaminen onnistui yhtä hyvin seurakunnan tiloissa kuin hieman maallisemmillakin paikoilla. Toki syy rukoushuoneen käyttöön oli hyvinkin maallinen: Eskolan Kyläpalvelu Oy:n konkurssi ja sitä myöden Eskola-talon kylmeneminen sananmukaisesti.

Seurakunnat ovat toki tarjonneet tilojaan moneen muuhunkin maalliseen vuosien saatossa. Ensimmäinen koronapiikki annettiin allekirjoittaneelle seurakuntatalolla. Se tosin alkoi mennä uhkaavaksi, kun tuntematon mies alkoi rähistä jonossa. En ole aiemmin sellaista sadattelua kuullut seurakunnan tiloissa, ja toivottavasti en enää tule kuulemaankaan. Kaveri oli tainnut ottaa omia piikkejään, mutta kyllä tälle veijarille muistaakseni koronarokotekin saatiin.

Olen äänestänyt kaikissa presidentinvaaleissa, jossa olen äänioikeuden omannut. Ihan en ehtinyt vuonna 1994 äänestämään mutta vuonna 2000 olin jo reilusti täysikäinen. Liputin tuolloin varsin avoimesti oman kaupungin ehdokkaan eli Esko Ahon puolesta. Olin täysin varma, että Esko valitaan presidentiksi. Ei mitään pois Tarja Haloselta, mutta oli se monelle lestijokilaaksolaiselle karvas pettymys, kun lopulta Halonen ajoi ohi Ahon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sain aikamoista kuittailua opiskelukavereilta. Olin lyönyt jopa vetoa nuoruuden innostuksissani Ahon puolesta. Hain kiltisti pitkäripaisesta Tasavalta-viinaa, mutta sen jälkeen en ole enää kovin suureen ääneen ketään tukenut.

Tällä kertaa minulla ei ole ketään ehdotonta suosikkia. Kaikki ehdokkaat ovat hyviä ja en ole lopullista päätöstä vielä tehnyt. Ääneni on avoin vaikutteille ja lopun yhteistentit ratkaisevat.

Presidentinvaalit ovat ennen kaikkea henkilövaalit ja moni saattaa äänestää taktisesti ennemmin jotain ehdokasta vastaan kuin jonkun ehdokkaan puolesta. Kannustaisin kaikkia äänestämään sitä ehdokasta joka eniten puhuttelee ja on lähinnä omaa arvomaailmaa. Kyllä se tuleva presidentti sieltä sitten seuloutuu helmikuussa toisella kierroksella.

Joni Mäki-Petäjä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä