Paikallisuutiset

Jäitä, törkyä ja myllätty pihamaa – Kalajoen tulva saartoi Vesa ja Anne Östbergin kodin toissa keväänä Alavieskassa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2018

Vesa ja Anne Östberg joutuivat viime keväänä puoleksitoista vuorokaudeksi tulvaveden ja jäiden saartamaksi Ylikäännän kylässä Alavieskassa, kun Rahkon suvantoon jumittunut pitkä jääpato nostatti tulvan Kalajoessa.

– Yli 50 vuotta olen seurannut jäidenlähtöä tällä paikalla. Koskaan aiemmin ei ole vesi käynyt niin korkealla. Jokivesi kohisi puolen metrin päässä takkahuoneen nurkalta ja veden korkeus oli hiukan lattiaeristeiden alapuolella,Vesa Östberg muistelee.

Edellinen iso tulva koettiin vuonna 1977.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesa on jo aloittanut varautumisen pian edessä olevaan jännitysnäytelmään.

– Eilen viritin airot ja tein uuden perämelan. Käänsin veneen toimiston nurkalle ja panin paaluun kiinni. Nyt pystyy hyppäämään kyytiin suoraan terassilta.

Kaikki tämä siltä varalta, että viime keväinen veneliikennöinti kodin ja kylätien välillä toistuu.

Vesa Östberg ja veden peittämä pihatie Alavieskan Ylikäännällä keväällä 2018.
Vesa Östberg ja veden peittämä pihatie Alavieskan Ylikäännällä keväällä 2018. Kuva: Jukka Lehojärvi
Vesa Östbergin talon osoitekyltti peittyi tulvaveteen  Alavieskan Ylikäännällä keväällä 2018.
Vesa Östbergin talon osoitekyltti peittyi tulvaveteen Alavieskan Ylikäännällä keväällä 2018. Kuva: Jukka Lehojärvi

Jäitä, törkyä ja myllätty pihamaa. Viime vuoden tulva jätti jälkensä Östbergin tontille ja lompakkoon. Talo ja piharakennukset säilyivät onneksi kuivina pelastuslaitoksen suojaustoimien ansiosta. Talon seinustalle pystytettiin tiivis lautasuojaus, jonka takaa vettä pumpattiin tarvittaessa pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vain puuhun kiinni sidottu palju muljahti kenolleen, kun se kellui veden varassa. Noin 550 neliötä pihanurmikkoa meni uusiksi, sillä taloa suojanneen lautamuotin tiivistykseen kauhottiin pihanurmea. Kaivinkone poisti takapihalla myös rantakoivujen varaan nousseita jokijäitä.

– Kaksi viikkoa siivottiin ja korjattiin pihaa Annen kanssa. Loppukesästä kaikki oli ennallaan. Konehommineen työ maksoi useita tuhansia euroja. Kotivakuutus ei niitä korvannut, sillä piha ja tiet eivät kuulu korvauksen piiriin. Luonnonilmiön talolle ja piharakennuksille aiheuttamat vahingot vakuutus olisi korvannut, Vesa toteaa.

Kaivinkone purki toissa keväänä hyydepatoa Lestijoessa lähellä Hirvikosken kurssikeskusta.
Kaivinkone purki toissa keväänä hyydepatoa Lestijoessa lähellä Hirvikosken kurssikeskusta. Kuva: Jukka Lehojärvi
Pioneerit hälytettiin keväällä 2018  avuksi Alavieskaan. Toista kilometriä pitkää jääpatoa ei kuitenkaan ryhdytty räjäyttämään
Pioneerit hälytettiin keväällä 2018 avuksi Alavieskaan. Toista kilometriä pitkää jääpatoa ei kuitenkaan ryhdytty räjäyttämään Kuva: Jukka Lehojärvi

– Vielä ei tiedä, milloin jäät lähtevät. Tilanne voi nopeasti muuttua, jos sää äkkiä lämpenee ja sataa. Katastrofin ainekset ovat silloin pian kasassa, Östberg arvioi.

Viime keväästä poiketen elyn miehet ovat nyt käyneet sahaamassa Rahkon suvannon jäitä, jotta jääpatoa ei tällä kertaa pääsisi muodostumaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suvannetta sahattiin 28. maaliskuuta. Jokijää oli 60 – 70 senttiä vahvaa. Viime keväänä sahaus myöhästyi. Jää oli alle puoli metriä vahvaa eikä jäälle uskallettu enää mennä sahaamaan. Mitä vahvempi jää sitä huonompi juttu jäiden alkaessa liikkua.

– Naapurimme Kauko Niskalan mukaan jäät lähtevät Rahkon suvanteesta Alinan päivänä 22. huhtikuuta. Jos päivä sattuu sunnuntaille, kuten nyt, jäät lähtevät seuraavana arkipäivänä. Ennustus perustuu pitkään seurantaan ja perinteeseen.

Vesan kokemuksen mukaan jäidenlähtö on joskus mennyt jopa äitienpäivään saakka.

– Muutaman kerran vuosikymmeniä sitten on sattunut niin, että läheisellä Käännänkylän koululla on vietetty äitienpäiväjuhlaa juuri kun viereisellä joella on ollut jännitysnäytelmä käynnissä, Vesa Östberg muistelee.

Pelastuslaitoksen auto Jukka Sipilä ratissa poistui viime hetkellä Esko Östbergin pihasta  Alavieskan Ylikäännällä.
Pelastuslaitoksen auto Jukka Sipilä ratissa poistui viime hetkellä Esko Östbergin pihasta Alavieskan Ylikäännällä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vakavin vaaratilanne toistaiseksi koettiin Pyhäjoen keskustassa huhtikuussa 2013. Kunnantalon ikkunasta saattoi nähdä, kuinka jäät kasautuivat joessa Kittilän suvannon yläpäähän ja lopulta purkautuivat läpi Kittilänpuhdon tietä pitkin ja kääntyivät kirkkomaan kiviaidasta takaisin jokeen.

– Neljä omakotitaloa meni kokonaan uudelleen rakennettavaksi. Monet muut talot ja piharakennukset kärsivät pienempiä vahinkoja. Vahingot nousivat 1,5 miljoonaa euroon, kertoo maaseutuasiamiesTimo Rahja Pyhäjoelta.

Osa vahingoista korvattiin valtion varoista ja osan korvasivat vakuutusyhtiöt.

– Vesi nousi talojen seinustalla korkeimmillaan 1,40 metriin. Kaikki tapahtui hirveän nopeasti. Onneksi oli lauantaiaamupäivä eikä ihmisiä ollut liikkeillä niin paljoa kuin olisi ollut arkena. Lapsiakaan ei ollut pihalla. Yhdessä taloista on perhepäivähoitoa, Rahja toteaa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15.4.2019.

Fakta

Pyhäjoen jääpatotulva

Lauantaina 22.4.2013.

Jäät ja tulvavesi aiheuttivat vakavan vaaratilanteen Pyhäjoen keskustassa.

Kittilän suvantoon patoutuneet jäät purkautuivat omakotialueen läpi Kittiläntien kautta takaisin jokeen.

Vesi nousi noin 15 minuutissa lauantaina aamupäivällä.

Veden korkeus kävi enimmillään 1,4 metrin korkeudella talon seinältä mitattuna.

Neljä omakotitaloa kastui korjauskelvottomaksi ja rakennettiin uudelleen.

Kaksi taloa taajamassa ja kaksi kauempana keskustasta peruskorjattiin.

Vahingot nousivat 1,5 miljoonaan euroon.

Henkilövahingoilta ihme kyllä vältyttiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä