tiistai 16.8.2022 | 04:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Vielä ei ole syytä menettää toivoa –  Aluevaalien ennakkoäänestysprosentti lähes sama kuin vuoden 2017 kuntavaalien

Ke 19.1.2022 klo 19:30

Vielä ennen aluevaalien ennakkoäänestystä allekirjoittanut uumoili povattua vilkkaampaa äänestysprosenttia. Valitettavan alhaiseksi tuntuu äänestysprosentti jäävän tai sitten sunnuntaista täytyy tulla oikea supersunnuntai. Mutta onko tilanne niin synkkä kuin ajatellaan? Verrataanpas hieman kuntavaaleihin, jotka nyt ovat lähimpänä aluevaalien agendaa.

Nyt aluevaaleissa koko Suomessa ennakkoäänestysprosentti oli 26,3 prosenttia. Ollaan suurin piirtein samassa kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa, jossa ennakkoon äänesti 26,6 prosenttia suomalaisista.

Kesällä 2021 kuntavaaleissa ennakkoon äänesti 32,9 prosenttia äänioikeutetuista. Suurin syy viime kesän suurempaan ennakkoäänestyssaaliiseen oli se, että äänestämässä ennakkoon saattoi käydä kahden viikon ajan. Nyt jostain kumman syystä palattiin entiseen eli viikon kestävään äänestysaikaan. Ehdottomasti olisi pitänyt näissäkin poikkeusoloissa pitää kaksi viikkoa ennakkoäänestysaikaa.

Lopultahan viime kesänä kuitenkin jäätiin alhaisempaan kuntavaalien äänestysprosenttiin (55,1 %) kuin vuonna 2017 (58,9 %).

Jos siis tätä aluevaalien ennakkoäänestysprosenttia vertaa vuoden 2017 kuntavaalien ennakkoäänestysprosenttiin, ei se ihan mahdotonta ole saavuttaa 50 prosentin äänestysprosenttia. Joten ei heitetä vielä kirvestä kaivoon. Toki on erittäin arvoituksellista, millainen on kansalaisten äänestyskäyttäytyminen, kun aluevaalit pidetään nyt ensi kertaa Suomen historiassa.

Vielä soisi, että mahdollisimman moni harkitsisi äänestämistä sunnuntaina. Jo ihan senkin takia, että nyt valitut valtuutetut tulevat päättämään hyvin pitkälle alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuudesta. Siis siitä millaisia palveluja me saamme sieltä omasta terveyskeskuksesta tai -asemasta tai -pisteeltä.

Lähes kaikki ehdokkaat ovat luvanneet vähintään kaikkien palveluiden pysyvän samalla tasolla. Taloudelliset realiteetit ovat hyvin pian vastassa, sillä valtio antaa ne pelimerkit hyvinvointialueille, millä on pärjättävä. Tästä voi ennustaa, että luvassa on niukkuuden jakoa ja erittäin hankalia päätöksiä tulevassa aluevaltuustossa. Arki lyö nopeasti valtuutettujen silmille.

Me täällä paikallislehdessä voimme luvata, että seuraamme erityisellä tarkkuudella Lestijokilaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittymistä.

Mutta sitä ennen sunnuntaina jätämme äänemme uurnaan!

#