maanantai 20.9.2021 | 07:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Toholampilaisen elinkeinoministeri Mika Lintilän kolumni: Onko tulevaisuutta?

Pe 11.6.2021 klo 13:25 | päivitetty pe 15:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime viikonloppuna Keski-Pohjanmaalla lähes 1500 nuorta aikuista vietti valmistujaisiaan. Jokainen valmistunut ansaitsee onnittelut hienosta saavutuksesta.

Moni valmistunut löytää tulevaisuuden suuntansa muualta kuin kotiseudultaan. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä maailmalle tähyäminen on meilläpäin verissä.

Yllättävän moni jo aiemmin valmistunut on käynyt kääntymässä maailmalla, mutta löytänyt myös takaisin Keski-Pohjanmaalle. Erityisesti korona-aikana väljyys, luonnonläheisyys ja turvallinen arki vetää paluumuuttajia puoleensa. Vanha sukutila tai taajamatalo herää nopeasti eloon, kun muuttajien mukana saapuu jälkikasvua ja erilaisia tapoja tehdä ja olla.

Lupaavista merkeistä huolimatta haasteita riittää. Konsulttitoimisto MDI:n taannoisen raportin mukaan kaupungistuminen tulee jatkumaan, ja Keski-Pohjanmaan kunnissa suunta merkitsisi yli 10 prosentin väestönvähenemää. Lestijokilaaksossa vähenemän pelätään olevan reilusti yli 20 prosenttia.

Maailmalle tähyäviä vastavalmistuneita ei ole kehityksen uhkakuvista syyttäminen. Sen sijaan meidän kaikkien pitäisi työskennellä sen hyväksi, että riittäisi puoleensa houkuttelevaa myönteistä näkymää.

Ihmisen pitää saada aidosti valita asuinpaikkansa. Myös elämäntapoja on monia ja kunnat ovat kaikki erilaisia. Kunnilla on tärkeä rooli, jotta kaikki pidetään mukana.

Ensinnäkin tarvitaan kannustimia työn, perheen ja yrittäjyyden hyväksi. Elinvoimatyön pitkäjänteisyys ja lapsiystävällisyys ovat ratkaisevassa roolissa. Monille paluumuutosta haaveilevalle lapsiperheelle esimerkiksi harrastustoiminnan kirjo saattaa olla ratkaiseva tekijä paluumuuttopäätöksessä.

Toiseksi tarvitaan yhteisen sitoutumisen kulttuuria. Yksikään kunta ei pärjää, ellei päätöksenteossa kyetä yhteistyöhön. Keski-Pohjanmaan etu on, että täällä arvostetaan rakentajia ja malttia tulosten saavuttamisessa. Elämänmyönteinen kunta houkuttaa enemmän kuin jatkuvasti riitelevä kunta.

Kolmanneksi tarvitaan avarakatseisuutta omien tavoitteidensa edessä. Pitääkö kunnan keskittyä tavoittelemaan utopioita vai tulisiko keskittyä luontaisiin voimavaroihinsa? Yllättävän monelle maailmalla käyneelle ihmiselle ja perheelle juuri sinun kuntasi metsät, pellot, avaruus tai joki on se houkutteleva valttikortti. Kunnan ei välttämättä tarvitse tavoitella erikoisuuksia, sillä tavalliseksi koettukin riittää.

Keski-Pohjanmaata eikä yhtäkään aluetta pidä tuomita häviäjäksi. Tappiomieliala ruokkii vain itseään. Tulevaisuutta on niin kauan, kun sitä itse muistaa tarjota.

Mika Lintilä

Toholampilainen elinkeinoministeri ja kuntavaaliehdokas (kesk.)

#