torstai 23.9.2021 | 21:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Paikallisuus tarvitsee puolustajansa

To 13.5.2021 klo 05:30

Viime Lestijoki-lehdessä Toholammin lomitusyksikön laajentuminen vastuukunnaksi Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin oli viikon hyvä uutinen. Tällä viikolla hyvä uutinen on ehdottomasti VR:n vastaus Kannuksen kaupungille. VR lupasi, että etelästä tuleva iltajuna alkaa jälleen pysähtyä Kannuksessa. Se oli loistava juttu ja todistaa, että paikallisuuden korostaminen toimii myös valtakunnallisessa päätöksenteossa.

Tuskin tähän tavoitteeseen olisi päästy ilman, että asia nostettiin esille. Joskus pitää vain tuoda julki oma näkökanta ja hyviä asioita saattaa tapahtua. Kun tuo esille perustelut jämäkästi ja kiihkottomasti, se johtaa ennemmin tai myöhemmin toivottuun lopputulokseen.

Ilahduttavaa on myös, että Lestijoki-lehti oli noteerattu VR:n päässä. He ottivat yhteyttä sähköpostilla ja halusivat julkaista vastauksensa paikallislehdessä.

Tällä viikolla Lestijoessa on teemana paikallisuuden peukuttaminen. Lestijokilaakso ja sen lähialue tarvitsee paikallisia asiakkaita. Yritykset säteilevät hyvinvointia alueelle ja luovat palveluverkostoa ympärilleen. Kaikkea palveluja ei välttämättä tarvitse joka paikkakunnalla olla. Kun kulutamme ristiin Lestijokilaakson kunnissa palveluita, me kaikki voitamme pitkässä juoksussa.

Paikallisuudesta pitää olla ylpeä. Oikeanlainen paikallisuuden korostaminen pitää erottaa nurkkakuntaisuudesta. Me emme voi kääntyä sisäänpäin Lestijokilaaksossa. Kaikelle yhteistyölle täytyy olla avoin. Uusia ja rohkeita avauksia ja oivalluksia kaivataan yhä enemmän.

Yrittäjät, jos jotkut, tietävät sen, että paikalleen ei voi jäädä. Aina täytyy olla valmis kokeilemaan ja kehittämään uutta. Aina se ei tuo toivottua tulosta, mutta useimmiten suurin menestys tulee siltä polulta, jonne ei kukaan ole vielä hoksannut mennä.

Korona riepottelee nyt Kokkolassa. Kaikessa karmeudessaan korona antaa aivan uusia mahdollisuuksia harvaanasutulle maaseudulle. Jo nyt näkyy, että kaikki eivät halua pakkaantua suuriin kaupunkeihin, vaan maaseudulle on imua.

Maaseudussa ja paikallisuudessa on voimaa ja sitä kannattaa tuoda esille alueen markkinoinnissa.

Peukutetaan paikallista!

#