maanantai 27.9.2021 | 10:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Tapahtumille vihdoin toivoa Lestijokilaaksossa, Himanka on Oulun pahemman koronatilanteen sijaiskärsijä

To 29.4.2021 klo 06:00

Koronarajoitukset ovat estäneet yleisötapahtumien järjestämisen jo pitkän aikaa. Alkuviikosta yhdistykset ja muut tapahtumajärjestäjät saivat hyviä uutisia Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta (AVI). Uuden linjauksen mukaan Keski-Pohjanmaalla saa vapun jälkeen järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia.

Tieto otettiin mm.urheiluseuroissa ilolla vastaan. Se antaa toivoa paremmasta kesästä myös Lestijokilaaksossa. Toki edelleen vaaditaan erityisjärjestelyjä. Yleisö voidaan sijoittaa omille istumapaikoille tai omille alueille enintään 50 henkilön erillisiin katsomolohkoihin, joihin jokaiseen on oltava omat kulkureitit, palvelut sekä tapahtumahenkilökunta.

Puolueissakin heräillään etsimään varastoista vaalitelttoja. Toreilla ehtii kampanjoida vielä hyvin ennen vaaleja.

Inhottavaan välimaastoon on joutunut Pohjois-Pohjanmaan eteläosan kunnat, joihin kuuluu myös Lestijoen alajuoksun Himanka. Siellä voidaan vielä vain haaveilla yli 50 hengen yleisöistä.

Vaikka himankalaiset eivät taatusti ole sen tautisempia tässä kohtaan kuin muutkaan lestijokilaaksolaiset, he ovat joutuneet Oulun pahemman koronatilanteen sijaiskärsijöiksi. Ravintoloiden seisovat pöydät olivat Himangalla kiinni kevään aikana, kun Kannuksessa syötiin lounasta hyvällä omallatunnolla noutopöydästä.

Se on selvää, että Keski-Pohjanmaa olisi maakuntana tässäkin asiassa huomattavasti parempi himankalaisille kuin laaja Pohjois-Pohjanmaa. Pahoin pelkään, että muutenkin Pohjois-Pohjanmaan maakunta keskittyy entistä enemmän Oulun alueeseen. Reuna-alueet jäävät oman onnensa nojaan. Kokkola on paljon luonnollisempi suunta niin Himangalle kuin Kalajoelle.

Surkuhupaisin tilanne rajoitusten kanssa nähtiin tiistaina Kokkolassa, kun Hermeksen peliin ei voinut ottaa yleisöä. Sitä vastoin jäähallissa sijaitsevaan ravintolaan pystyttiin ottamaan määräysten puitteissa väkeä. Sulkemalla väylän baarista jäähalliin, ihmiset muuttuivat ravintola-asiakkaiksi ja saattoivat skriiniltä katsoa peliä, joka pelattiin suuressa jäähallissa anniskelualueen vieressä. Täysin järjetöntä, ja mahdollista vain Suomessa!

Jos Mestiksen loppuottelut olisi pelattu viikkoa myöhemmin, jäähalliiin olisi voinut ottaa yleisöä jo reippaasti.

Katsoiko kukaan Kroatian rallia, joka ajettiin ”ilman yleisöä”. Tienvarret olivat täynnä ihmismassoja ilman maskeja. Aikamoinen kontrasti EU-maiden välillä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.