lauantai 8.5.2021 | 21:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Kannuksessa hurja nousu ehdokasmäärissä, Toholammilla huolestuttavampi suunta

Ke 10.3.2021 klo 11:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime lauantaina puoluesihteereiden enemmistö otti kannan, jossa kuntavaalit siirretään pidettäväksi 13. kesäkuuta koronatilanteen takia. Siirtäminen meni niin viime tinkaan, että kunnissa eletään yhä voimassaolevan lain mukaan niin, että vaalit pidettäisiin huhtikuussa. Tämän takia puolueet jättivät ehdokaslistansa alkuperäisen aikataulun mukaan tiistaina.

Oikeusministeriö meni laukalle uudesta tilanteesta ja unohti, että ylintä päätäntävaltaa Suomessa pitää edelleen eduskunta. Tuskin tässä eduskunta enää muuta päätöstä tekee ja vaalit pidetään kesäkuussa. Puolueet voivat täydentää listoja toukokuun alkuun saakka.

Kannuksen listalla Keskustalla on 26 ehdokasta, jota voidaan pitää erinomaisena saavutuksena. Nousua edellisten vaalien listaan on kolmen ehdokkaan verran. Vähintään yhtä erinomaisena voi pitää Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ehdokasmäärää. Molemmilla on nyt 12 ehdokasta, kun viime vaaleissa Kokoomuksella oli 5 ja Perussuomalaisilla 9 ehdokasta. Kristillisten ja SDP:n ehdokasmäärät nousivat molemmat yhdellä eli kristillisillä on nyt neljä ja SDP:llä kuusi ehdokasta. Tähän, kun vielä lisätään Kannus-ryhmän kaksi ehdokasta, niin Kannuksessa on yhteensä 62 ehdokasta, joka on jo nyt 17 enemmän kuin neljä vuotta sitten. Kaiken lisäksi huhut kertovat ehdokkaita tulevan vielä 5-10 lisää eli kannuslaisilla on mistä valita.

Toholammilla ehdokasmäärä ei ole nousussa. Keskustan loppukiri toi 17 ehdokasta, jossa on pudotusta kahden ehdokkaan verran viime vaaleihin. Perussuomalaisten saivat lopulta raavittua kasaan kaksi ehdokasta, kun vielä neljä vuotta sitten ehdokkaita oli kuusi. SDP pysyi samassa eli neljässä ehdokkaassa. Vaaliliitossa olevat Kristilliset ja Kokoomus saivat yhteensä viisi ehdokasta, mikä on sama määrä kuin viimeksikin.

Kaiken kaikkiaan Toholammin 19 valtuustopaikkaa tavoittelee ainoastaan 28 ehdokasta. Ehdokasmäärä on laski neljän vuoden takaisesta kuuden ehdokkaan verran. Se on demokratian kannalta huolestuttava suunta.

Lestijärvellä Keskusta sai 14 nimeä listalle, jossa on pudotusta yhden verran viime vaaleista. Kristilliset (1), SDP (3), Vasemmistoliitto (4) ja Perussuomalaiset (2) saivat kerättyä yhtä monta ehdokasta kuin viime vaaleissa. Kaiken kaikkiaan siis yhden pudotus ehdokasmäärissä Lestijärvellä viime vaaleista. Nyt ehdokkaita on 24.

Mielenkiintoista seurata, kuinka listat vielä elävät toukokuuhun takarajaan mennessä.

#