lauantai 8.5.2021 | 22:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Noora Haapaniemen kolumni: Rintahapsuja ja raskausarpia

To 4.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Musta silkkihame laskee verhon vartalon ylle. Kultaiset samettihansikkaat kääriytyvät käsivarsia pitkin. Kajaalikynä painaa suupieleen Marilynin luomen. Hetkessä Vappu Raappana muuttuu moderniksi Marilyniksi, burleskitaiteilija Stella Polaireksi, jonka tyylissä yhdistyy rohkea punk ja klassinen glamour.

Burleski on näyttämöviihdettä, johon kuuluu kiusoittelevaa tanssia, naisellisia esiintymisasuja sekä dragmaista satiirista performanssia. Burleskia verrataan usein strippaamiseen, ja siksi sitä varjostavat seksityön stigmat ja voimakkaat ennakko-oletukset. Burleskin tarkoitus ei kuitenkaan ole kiihottaa, vaan viihdyttää ja vietellä paljastamatta kaikkea.

Takahuoneeseen kantautuu yleisön odottavaa ulvontaa. Taiteilija asettaa tasselit tiukasti ihoaan vasten ja testaa niiden heiluvuutta. Kohentaessaan vaaleita kutrejaan hän kertoo, ettei ole koskaan kokenut olevansa oikealla tavalla feminiininen ja kaunis tai tarpeeksi oikella tavalla tyttö. Ulkonäköön kohdistunut koulukiusaaminen on jättänyt häneen kehollisesti syvät ja pysyvät arvet.

Musiikki alkaa soida. Raappana astelee korkokenkien kopseessa takahuoneesta näyttämölle. Kultahansikkaat katoavat, silkkihame putoaa pyörähdellessä ja rintaliivit aukeavat. Yleisö hurraa melodian tahtiin. Loppusoinnun lyödessä valot sammuvat ja Raappana seisoo itsevarmana lavalla rihman kiertämänä. Punertava valo kuhertelee hänen ihoaan vasten kultaisten tasseleiden välkehtiessä.

– Burleskissa tunnen itseni positiivisesti hyväksytyksi niissä asioissa, joissa olen aikasemmin saanut negaation. Kun pukeudun lavalle leopardikuvioiseen harnessiin tietoisena siitä, etten näytä playboy-mallilta tai hollywood-tähdeltä, vaan normaalilta hämäläiseltä emäntäperseeltä, niin se tekee todella nöyräksi ja onnelliseksi, kun ihmiset saavat viestistäni kiinni.

Kehonkuvansa kanssa kamppailevalle Raappanalle burleski onkin feminististä taidetta, jonka avulla hän rikkoo normittuneita vartaloihanteita ja ulkonäkökriteerejä. Se on voimaannuttava väylä itsensä hyväksymiseen ja rakastamiseen, minkä kautta taiteilija haluaa tehdä työtä kehopositiivisuuden puolesta.

– Burleskin avulla olen hyväksynyt sen, ettei minun kehoni tule luultavasti koskaan olemaan minun tai muiden silmissä ideaali. Se kuitenkin näyttää minulta, siinä on minun lävistys- ja raskausarpeni ja elämänhistoriani, niin hyvässä kuin pahassa. Ja siinä on jotain kauhean siistiä.

Noora Haapaniemi

Kannuksesta Tampereelle muuttanut toimittaja ja visuaalisen journalismin opiskelija

#