lauantai 8.5.2021 | 22:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jannika Korvelan kolumni: Kaikista tärkeimmästä jumpasta ei tule hiki

To 21.1.2021 klo 06:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pidin taannoin syksyllä oppilaille aamunavauksen aivojen hyvinvoinnista. Teimme leikkimielisen, netin syövereistä löydetyn testin, jossa hataraan faktapohjaan perustuen testattiin aivojen tämänhetkistä tilaa. Tulokset eivät kaikilla loistaneet parastaan: porkkanan sijasta valittiin pepsi, päivän ruutuajalla ehtisi matkustaa junalla Suomen halki ja jatkuvat ärsykkeet estivät rauhoittumisen illalla nukkumaan mentäessä.

Toki tulokset eivät yllättäneet ketään. Ei tarvitse erikseen testein testata omaa jaksamista. Sen kyllä huomaa muullakin tavoin. Meillä aikuisilla tilanne lienee samankaltainen. En olisi itsekään voinut vastata jokaiseen kohtaan viiden pisteen arvoisesti.

Elämme häseltämisen aikakautta, jossa on kiire tehdä kaikkea muttei mitään valmiiksi ja olla mukana kaikessa muttei missään täysillä. Tämä ei sinänsä ole kenenkään vika. Ajattelimme aikoinaan, että olemme tehokkaita, kun teemme monta asiaa yhtä aikaa. Olimme jopa innoissaan siitä, että vihdoin saamme tehostettua tekemistämme entisestään. Meistähän tulee superihmisiä! Itse asiassa tästä ajasta ei ole kovin kauaa. Joskus havahdun vieläkin ajattelemaan näin. Mitä enemmän olen lukenut aiheesta, sitä vakuuttuneempi olen, ettei multitaskaamisella saavuteta mitään järkevää lopputulosta.

Eräänä talvisena päivänä törmäsin sattumalta entisen opiskelukaverini videoon. Tässä videossa hän ohjeisti lyhyen aivojumpan, jossa yhdistyi nerokkaasti ääni, liike ja kosketus. Ulkopuolisen silmin toiminta näytti helpolta muskarin lämmittelyleikiltä. Tämä jopa naurettavan yksinkertaiselta vaikuttava läpsytys- ja taputteluleikki vaati kuitenkin yllättävän paljon keskittymistä. Melkein jo tunsin, kuinka aivoni lämpenivät!

Jos etsii tietoa aivojumpasta, liitetään siihen useasti muistisairaus. Tässä yhteiskunnassa jossa elämme, ei valitettavasti tarvitse sairastaa muistisairautta jumpatakseen aivoja. Arki on täynnä ärsykkeitä, keskeytyksiä ja keskeneräisiä asioita. Puhelin on täynnä muistuksia, sovellusten ilmoituksia ja uutisia. Häsellämme eteenpäin päivästä toiseen. Aivot tarvitsevat huoltoa siinä missä lihaksetkin.

Aivojumppa-videolla kehotettiin tekemään tätä lyhyttä harjoitetta erilaisissa ympäristöissä ja ottamaan se osaksi arkea. Jos lajiväsymys iskee ja kaipaa vaihtelua, voi kokeilla myös muita harjoitteita. Aivojumpan lisäksi löytyy ainakin aivojoogaa. Ei muuta kuin testaamaan! En malta odottaa, milloin lanseerataan aivojen crosstraining -harjoite.

Jannika Korvela

Kirjoittaja on Kannuksessa työskentelevä opettaja

#