perjantai 26.2.2021 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Torstain nimipäiväsankari Eevi Hilja Sofia Oravainen Kannuksesta toivoo, etteivät harrastukset lopu

Torstai 8.10. Hilja

Kaisa Suomala
To 8.10.2020 klo 06:00 | päivitetty to 09:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ennen ristiäisiä Kannuksessa vuonna 2009 syntynyttä Eevi Oravaista kutsuttiin lempinimellä Pikku-Hilja, koska hän oli syntynyt varsin pikku hiljaa. Ensin kaksi viikkoa yli lasketun ajan, ja sittenkin vielä olisi ollut kiva vain kelliä äidin vatsassa.

Kutsumanimeksi tuli lopulta Eevi ja koko nimeksi Eevi Hilja Sofia. Nimet sointuivat yhteen, mutta ristiäispäivän iltana vanhemmille selvisi myös, että nimet löytyvät myös Eevin äidin Niina Oravaisen suvusta: Eevin iso-iso-isoäiti oli Hilja Sofia.

– Kyllä siitä tuli sellainen olo, että ehkä näin oli tarkoitettu, äiti tuumaa.

Nyt, syksyllä 2020, Eevi Oravainen on 11-vuotias, Raasakan koulun viidettä luokkaa käyvä tyttö. Perheeseen on Eevin ja tänä syksynä seitsemännelle luokalle menneen Ilonan lisäksi syntynyt pikkuveli Topias, joka käy toista luokkaa.

Eevillä riittää ohjelmaa myös koulupäivien jälkeen. Pesiskausi on treenikesän jälkeen tauolla, mutta konservatorion pianotunnit sekä lasten ja nuorten kuvataidekoulu ovat käynnistyneet. Kumpaakin hän harrastaa nyt kolmatta vuotta.

Keväällä mieluiset harrastukset loppuivat kuin seinään, mutta kesän alettua pesäpalloa voitiin onneksi harjoitella, kun päästiin ulos pelaamaan. Kausi meni tällä kertaa treenien merkeissä, sillä joukkue jäi liian pieneksi, että sillä olisi lähdetty pelaamaan sarjassa.

Uimassakin Eevi käy, yleensä itsenäisesti ilman vanhempia: joko isosisko Ilonan tai omien kavereiden kanssa. Koulusta ja pesiksestä on hyviä kavereita: esimerkiksi Milla ja Peppi. Lisäksi Julia-serkku on tärkeä ystävä.

Suosikkiaineita koulussa ovat kuvis ja liikunta, mihin harrastuksetkin viittaavat.

– Englanti on vaikeaa mutta toisaalta ihan kivaa, Eevi Oravainen sanoo.

Vauvoista päivän nimpparisankari pitää aivan erityisesti. Hän on tykännyt vauvojen hoitamisesta aivan pienestä asti.

Miksi?

– En mä tiedä. Ne on söpöjä!

Eevi Oravainen tekee vauvojen kanssa mielellään ihan kaikkea seurustelusta ja sylittelystä vaipanvaihtoon ja syöttämiseen asti. Saako hän itkevätkin vauvat rauhoittumaan ja hyvälle tuulelle?

– Yleensä, Eevi sanoo. Äiti nyökyttelee vieressä.

– Saa nukahtamaan syliinkin, hän kertoo.

info

Hilja

Hilja on otettu viralliseen almanakkaan vuonna 1908, mutta se esiintyi jo I. E. Sjömanin Kauno-annakassa vuonna 1864.

Hiljan voidaan katsoa olevan käännös latinankielisestä pyhimysnimestä Placidus ’tasainen, hiljainen’.

Nimi oli 1800- ja 1900-luvun vaihteen suosikkinimi, ja sen suosio on ollut uudelleen nousussa sata vuotta myöhemmin, 2000-luvun alkupuolella. Nimipäiväänsä Hiljat viettävät 8. lokakuuta.

Lähde: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus kotus.fi

#