perjantai 25.9.2020 | 17:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Nimipäivä torstaina: Jämsän Veikko Toholammilta lähti kiertämään myymäläautolla lähes 45 vuotta mutta ei enää kisaa tien päällä kelloa vastaan

Torstai 9.1. Veikko, Veli, Veijo, Veikka

Kaisa Suomala
To 9.1.2020 klo 07:20 | päivitetty to 07:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Veikko Jämsä harmittelee suvikeliä, joka vie lumet maasta niin ettei hiihtämään pääse.

– Kaksi kertaa on tänä talvena vasta päässyt, innokas liikkuja sanoo.

Suksille pääsee aivan oman kodin nurkalta, josta Veikko vetää ladun itse itselleen: umpihankeen leveämmillä suksilla, joilla hiihdettyä latua sitten kelpaa sujutella kapeammillakin.

Omaan tahtiin heräily ja luonnossa liikkuminen kelloa sen kummemmin seuraamatta on iso osa Veikko Jämsän nykyistä elämää. Aila-vaimo on lähtenyt juuri lenkille, mutta Veikko liikkuu mieluummin metsässä – syksyllä marjastaen, talvella hiihtäen. Yhdessä pariskunta käy Lapissa syksyisin ja keväisin kävelemässä ja hiihtämässä.

Päivien sujuminen ilman aikatauluja on iso muutos neljä vuotta sitten taakse jääneeseen työuraan verrattuna, sillä myymäläautolla kiertäminen oli nimen omaan kellon kanssa ajamista ja kaikin voimin aikataulussa pysyttelemistä. Nyt on helpotus, kun liukkaille teille ei tarvitse lähteä iso auton ja tarkasti ajettavan lastin kanssa.

– Oli joskus kauhea odottaa vaikka joulun aikaa, kun oli märkää tietä ja kiiltävää jäätä. Siinä oli kauhun paikkoja välillä vaikkei onneksi mitään pahempaa päässyt tapahtumaan, Jämsä kuvailee.

Veikko Jämsä syntyi reilun kilon painoisena keskosvauvana seitsemännellä raskauskuukaudella vuonna 1948. Hän sai nimekseen Veikko Antero hätäkasteessa, joka annettiin Toholammin sairaalassa. Kummitäti, Aino Laakso, ilmeisesti jännitti tilannetta niin kovasti että pyörtyi.

– Vauhtia oli siis alusta asti! Veikko Jämsä hymähtää.

Jämsä oli 13 kun hän meni ensimmäisen kerran kauppaan töihin. Siitä lähtien hän sitten oikeastaan olikin töissä lukuun ottamatta armeija-aikaa ja muutamia kursseja. Jämsän myymäläauto kiersi Keski-Pohjanmaan teitä lähes 45 vuotta ja olisi kiertänyt pitempäänkin, jollei kauppiaan tapaturma olisi pannut työhön stoppia. Tapaturma hajotti oikeakätisen miehen olkapään ja käsivarren, ja kun kivut pitivät öisin hereillä, työpäivät ison auton kanssa kävivät liian vaarallisiksi.

– Siihen ei yhtäkkiä mistään saa tuuraajaakaan. Pitää olla tietoinen asiakkaista ja heidän tarpeistaan, tuntea reitit ja tietää mitä tarvitsee mukaan.

Jämsän vanha auto myytiin Tammisaareen satamakioskiksi, mutta paikka ei ollut sille oikea: siihen murtauduttiin öisin jatkuvasti. Nyt auto on lähituotemyymälänä Mikkelin seudulla.

Nimipäivänä Veikko Jämsälle tulee yleensä onnitteluviestejä ja kahvit keitetään varmasti. Lapsuudenkodissa nimipäivä oli tuplamerkkipäivä, sillä tammikuun yhdeksännelle osui Veikon isän syntymäpäivä.

info

Veikko

Puhekielessä veljeä merkitsevänä käytetty sana, joka annettiin ensimmäisen kerran etunimeksi vuonna 1864. Kansanvalistusseuran kalenteriin Veikko pääsi 1882, Suomen almanakassa se on ollut vuodesta 1908 tammikuun 9. päivänä.

Lähde: Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja. WSOY 2001

#