perjantai 25.9.2020 | 15:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammilla pidettiin seminaari, jossa maaseutu haluttiin pitää elävänä – Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelusta ei hyödy kukaan

Joni Mäki-Petäjä
Pe 3.1.2020 klo 16:48 | päivitetty pe 16:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toholammin kulttuurisalissa järjestettiin Elävä maaseutu -seminaari. Tapahtuman puhetta johti tohtori Erkki Kujala, joka täytti 80-vuotta vastikään ja on ollut aina maaseudun ihmisten puolestapuhuja ja aktiivinen toimija.

– Tämä on vastaisku valtamedian ylläpitämälle maaseudun näivettymislinjalle. Ilahduttavan paljon asia sai ihmisiä liikkeelle, Kujala sanoi alkuun, kun saliin saapui 140 aiheesta kiinnostunutta.

Sieviläislähtöinen entinen kansanedustaja Tapani Tölli piti kaikkein vakavimpana uhkana elinvoimaiselle maaseudulle asenteen ja ilmapiirin.

– Maaseutu nähdään liian usein ongelmana ja jopa riippakivenä. Asennetta voi jokainen tarkastella myös itsensä kautta. Ei nähdä sitä potentiaalia mikä maaseudulla yhä on, Tölli sanoo.

Töllin mukaan maaseudulla on paljon etuja, joita voisi tuoda enemmänkin esille.

– Asumisen edullisuus, ympäristö ja luonnon läheisyys. Maaseudulla on sellaista yhteisöllisyyttä, kun kaikki tuntevat toisensa. Se on samalla henkistä pääomaa elämään. Kaikki viisaus ei ole kasvukeskuksissa.

Tölli vierastaa maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelua.

– Itse olen asunut niin Helsingissä kuin Tyrnävällä. Vastakkainasettelusta pitää päästä pois ja edetä yhteisymmärryksessä. Vastakkainasettelussa ei kehity maaseutu eikä kaupunki, Tölli sanoo.

Toholampilaislähtöinen työ- ja elinkeinoministeriön aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä myös toi esille keskusteluyhteyden tärkeyden erilaisten näkemysten kanssa niin maaseudulla kuin kaupungeissa.

– Vuorovaikutus on se, joka ratkaisee meidän tulevaisuuden. Keskustelukulttuuri pitää olla kunnioittavaa ja arvostavaa, ja sitä tulee käydä etsien ratkaisuja, Lintilä vaati.

Lintilä on nähnyt uransa aikana paljon erilaisia EU-hankkeita, joilla on saatu hyviä tuloksia.

– Hankkeissa suuri kysymys on se, että hankkeen loputtua niiden kantokyky ei useinkaan tahdo jatkua. Ei löydy sellaista toimijaa tai yrittäjää, joka veisi hankkeita sen jälkeen eteenpäin.

"Vastakkainasettelusta pitää päästä pois ja edetä yhteisymmärryksessä. Vastakkainasettelussa ei kehity maaseutu eikä kaupunki.

Tapani Tölli

Katainen on EU:n siirtymäajan pääneuvottelija

Joni Mäki-Petäjä

Haapajärven Oksavalta lähtöisin oleva keskustan EU-parlamentaarikko Elsi Katainen toi terveiset seminaariin suoraan Brysselistä.

– Minut on nimitetty Euroopan parlamentin pääneuvottelijaksi EU:n maatalouspolitiikan siirtymäajan asetukseen vuodelle 2021.

Tehtävä on painava, sillä noin kolmasosa unionin varoista käytetään maatalouteen.

– Kokoan yhteen parlamentin kannan ja edustan parlamenttia lakineuvotteluissa, jossa säädetään EU:n maatalouslainsäädäntö ja tukipolitiikan säännöt.

Varsinainen EU:n yhteinen maatalouspolitiikan uudistaminen pääsee alkamaan myöhässä. Suurin syyllinen siihen on Iso-Britannian brexit.

– Viljelijöille on tarjottava vakautta ja varmuutta, kun maatalouspolitiikan uuden ohjelmakauden sisältö ja myös rahoitus ovat hämärän peitossa. Siirtymäkaudella tulee jatkaa nykyisillä tukipolitiikan säännöillä ja turvata maatalouden rahoitus. Vanhat säännöt, uudet rahat. Tästä linjasta tulen pitämään kiinni, Katainen kertoi.

#