perjantai 25.9.2020 | 17:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Lauri Jaakkolan kolumni: Uuden vuosikymmenen hujakoilla

Pe 3.1.2020 klo 15:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

2020. Siinä vasta silmää miellyttävä vuosiluku. Näin symmetristä numerosarjaa ei enää tällä vuosisadalla nähdä.

Pienen kauneusvirheen vuoden vaihtumiseen tuo kuitenkin se, että teknisesti – tai paremminkin matemaattisesti – katsottuna emme vielä siirtyneet uudelle vuosikymmenelle. Matemaattisesti uusi kymmenluku nimittäin alkaa numerosta yksi. Vuosi nolla – tai kymmenen – on vielä ”vanhaa” vuosikymmentä.

Veikkaan, että uudenvuodenjuhlissa se henkilö, joka muistutti aina tilaisuuden tullen, että ”joo, hyvää uutta vuotta kyllä, mutta uusi vuosikymmen alkaa vasta vuoden kuluttua” ei kuulunut juhlien suosituimpiin hahmoihin. Vuosi 2020 tuntuu enemmän uuden alulta kuin vuosi 2021, ja sitä tuntemusta eivät matemaatikot pysty ihmisten mielistä karistamaan.

Ja tämä oli vielä pientä. Nyt vaihtui vain vuosikymmen (tai siis ei vaihtunut, mutta…). Millaista olikaan vuoden 1999 lopussa, kun odotettiin koko vuosituhannen vaihtumista? Osa odotti jopa maailmanloppua. Odottivatkohan salaliittoteorioihin taipuvaiset matemaatikot maailmanloppua sitten vuoden 2000 päätteeksi? Ja oliko jo 1980-luvun alussa matemaatikkoja, jotka olivat raivossaan Princen hittibiisin 1999 sanojen epäloogisuudesta?

Itse en jostain syystä muista mitään erityistä vuosituhannen vaihtumisesta. Uudetvuodet sekoittuvat muutenkin muodottomaksi rutiinijuhlamassaksi. Uudenvuoden 2002 muistan vuosituhannen vaihdetta paremmin, koska silloin riennettiin heti vuoden vaihduttua pankkiautomaateille nostamaan uunituoreita euroja. Suomi sai aikavyöhykkeistä johtuen uuden valuutan käyttöönsä vieläpä ennen suurta osaa muusta euroalueesta.

Yleisesti ottaen vuodenvaihteessa ei tapahdu juuri mitään. Lasketaan kymmenestä alaspäin puoleen yöhön, ilotulitteet, kippistelyt, halaukset ja elämä jatkuu. Lakeja usein astuu voimaan, mutta harvemmin mitään sellaista, jonka tuntisi kouriintuntuvasti heti siinä hetkessä. Niinpä me ihmiset täytämme tätä muutostyhjiötä uudenvuodenlupauksillamme. Minä lupaan, etten muistuta sanallakaan vuoden kuluttua, että ”itse asiassa vuosikymmen vaihtuu vasta nyt”.

Lauri Jaakkola

Kirjoittaja on Kannuksen Uran kasvatti, joka toimii Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU:n tiedottajana.

#