lauantai 4.7.2020 | 12:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lohtajalainen nimipäiväsankari Maire Erkkilä nauttii käsitöistä – " Kerran sain jännetuppitulehduksen, kun innostuin virkkaamaan liikaa"

1.8. Maire

Emma Halla-aho
Pe 2.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lohtaja

Lohtajalaisen Maire Erkkilän työhuoneesta löytyy ruskeat kangaspuut, ovensuussa roikkuu itse virkattu verho ja keittiönpöydän päässä istuu nimipäiväsankari itse ja virkkaa parhaillaan sohvavilttiä. Omien sanojensa mukaan hän on perinyt jo edesmenneeltä äidiltään sen, että aina täytyy olla jokin käsityötä tekeillä.

– Kerran sain jännetuppitulehduksen, kun innostuin virkkaamaan liikaa. Silloin lääkäri sanoi minulle, ettei saa tehdä koko aikaa vain yhdenlaista, vaan pitää vaihdella välillä, Erkkilä kertoo hymyillen.

Ennen hän kutoi mattoja myyntiin myyjäisiin, mutta nykyään ne matot, jotka hän kerkeää tehdä, tullaan ostamaan kotoa.

– Puskaradio on toiminut sen verran hyvin, että ihmiset tuovat minulle vanhoja kuteita kuten lakanoita, joista sitten kudon uusia mattoja, hän kertoo.

Erkkilä on asunut koko ikänsä Lohtajalla. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän on kasvanut Erkkiperällä ja kesät on vietetty perheen kanssa Ohtakarissa.

– Nuorena Ohtakarissa piti olla kaikki kesät, mutta nykyään siellä saa olla kaikki kesät. Näissä kahdessa on suuri ero, Erkkilä huomauttaa.

Oman mökin Erkkilä rakensi Ohtakariin aviomiehensä Pentin kanssa vuonna -93. Se oli viimeisiä mökkejä, joille rakennuslupa annettiin. Siellä pariskunta on viettänyt kaikki kesät sekä peräti 18 joulua. Tuolloin he työskentelivät kalastajainseuralle: vuokrasivat, siivosivat ja huolsivat mökkejä.

– Ohtakari on ollut aina sellainen paikka, jossa olemme nauttineet olla. Nyt kun on tämä uusi koti niin tuntuu, ettei täältäkään halua mihinkään lähteä, Erkkilä pohtii.

Pariskunnan nykyinen koti on aviomies Pentin kotitalo. He ovat remontoineet ja muuttaneet siihen kolme vuotta sitten. Heidän entinen talonsa sijaitsee samassa pihapiirissä, missä heillä oli ennen myös karjaa. Nuorena Erkkilä työskenteli Lohtajan keskustassa baarissa. Hän ei ollut tuolloin kuin 16-vuotias, mutta siihen aikaan se oli täysin hyväksyttävää.

– Työpäivät alkoivat seitsemältä aamulla ja kotiin pääsi vasta puolenyön aikaan, kun baari oli suljettu ja saatu siivottua, hän kertoo.

Erkkilä muistelee, että hänen nuoruudessaan Erkkiperällä asui myös toinen Maire, mutta muuten samannimisiä ei ole tullut montaa vastaan. Erkkilä on ottanut aikoinaan selvää, mistä hän on nimensä saanut.

– Äitini sisko kuoli nuorena ja hänen nimensä oli Maire, Erkkilä muistelee.

emma.halla-aho@kpk.fi

Info

Maire

Kalevalassa esiintyvästä suomen sanasta maire, mairea, ihana, suloinen, armas muodostettu etunimi, joka tuli käyttöön 1890-luvun puolivälissä ja on meiltä levinnyt myös Viroon. Almanakassa nimi on ollut vuodesta 1908. Irlannissa ja Skotlannissa tunnetaan Marian kelttiläinen muunnos Maire.

Lähde:

Pentti Lempiäinen: Suuri Etunimikirja. WSOY 2001.

#