Oletko innokas puutarhaharrastaja ja kaipaat uusia ideoita pihallesi? Suunnittele puutarhamatka Roomaan!

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja on aika ryhtyä suunnittelemaan myös tulevaa kesälomaa.

Kuulutko ehkä niihin ihmisiin, jotka viihtyvät lomallakin parhaiten kotona ja nauttivat oman puutarhan laittamisesta? Vai olisiko aika irtautua hetkeksi kotikulmilta ja lähteä hieman uusiin maisemiin?

Voit helposti yhdistää ulkomaanmatkaan käynnin jossakin kuuluisassa puutarhassa ja samalla saat uusia ideoita, joita voit soveltaa omassa puutarhassasi. Maailma on täynnä kauniita puutarhoja, jotka voivat inspiroida puutarhaharrastajan uusiin kokeiluihin.

Tästä artikkelista saat inspiraatiota puutarhamatkan suunnitteluun ja erityisemmin siihen, miten voit lähteä ihailemaan puutarhoja Suomen rajojen ulkopuolelle, esimerkiksi kauniiseen Roomaan. Esittelemme sinulle Roomassa sijaitsevan Villa Borghesen puiston ja annamme vinkkejä sinne kohdistuvaan matkaan!

Miten matkustaa Roomaan?

Voit varata matkan Roomaan monin eri tavoin. Jos haluat tehdä matkastasi juuri omannäköisesi, voit varata niin kulkuvälineet, majoittumisen kuin tutustumiset nähtävyyksiinkin itse. Vaihtoehtoisesti erilaisten palveluntarjoajien kautta löydät muun muassa valmiita retkiä erilaisiin kohteisiin, ja myös Villa Borghesen puistoon järjestetään valmiita retkiä. Retkistä ja niiden ostamisesta etukäteen saat lisätietoja klikkaamalla tästä.

Jos puolestaan arvostat valmiita pakettimatkoja, saat sellaisen kätevästi matkatoimiston kautta. Paikan päällä voit tutustua erilaisiin nähtävyyksiin matkatoimiston järjestämillä retkillä tai voit toki tehdä retkiä myös itsenäisesti.

Roomaan pääsee mainiosti matkustamaan minä vuodenaikana tahansa, mutta moni puutarhaharrastaja pitää parhaana matkustusajankohtana erityisesti kevättä. Silloin sää on usein miellyttävän lämmin, puutarhat ovat vehreimmillään eikä turisteja ole vielä niin paljon kuin kesällä.

Mikä on Villa Borghesen puisto?

Villa Borghesen puisto on valtavan kokoinen puistoalue Roomassa, joka sijoittuu Villa Borghesen kartanon ympärille. Kauneutensa vuoksi sitä pidetään yhtenä Rooman suosituimpana käyntikohteena. Alueelta löytyy useita kauniita puutarhoja ja upeita suihkulähteitä. Puistossa risteilee lukuisia romanttisia kävelyreittejä, joilla kävellessään voi pysähtyä ihailemaan vaikkapa antiikin patsaita ja muita taideteoksia. Puistossa on myös pienehkö järvi, jossa on mahdollista soudella veneellä.

Puutarhan ihailun lomassa kannattaa ehdottomasti tutustua myös Villa Borghesen kartanoon. Kartano on maailmankuulu taidemuseo, joka ihastuttaa kävijöitään upealla taidekokoelmallaan. Kokoelmaan kuuluu niin maalauksia, veistoksia kuin antiikkiesineistöä.

Villa Borghesen puiston pitkä historia

Puiston historia ulottuu 1600-luvulle asti, jolloin paikalle nousi Borghesen suvun mahtava kartano. Kartanon ensimmäinen omistaja, kardinaali Scipione Borghese, oli intohimoinen taiteen kerääjä ja taiteen tukija. Hän onnistui omana aikanaan kokoamaan mittavan kokoelman taidetta – Villa Borghesen taidemuseo pohjautuikin alun perin hänen kokoelmaansa.

Villa Borghesen puisto suunniteltiin kartanon ympärille. Sen haluttiin ulkoasullaan toistavan kartanon kauneutta ja arvokkuutta. Puiston tarkoitus oli ennen kaikkea viihdyttää: sinne luotiin monia kauniita puutarhoja, suihkulähteitä, kävelyreittejä, leikkipaikkoja lapsille ja muita huvituksia. Kardinaali Borghesen aikana puisto oli yksi Rooman merkittävimmistä ja hienoimmista paikoista, ja siellä järjestettiin monia ylellisiä juhlia ja kutsuvierastilaisuuksia.

1800-luvulla puistoon rakennettiin kauniita näköalatasanteita ja sen taideteokset restauroitiin huolellisesti. Puistosta on sen historian ajan huolehdittu hyvin ja tänäkin päivänä se on yksi Rooman kauneimmista puistoista. Edelleen sen näköalatasanteilta voi ihailla kauniita näkymiä kaupunkiin, ja sen puutarhoissa voi kävellä samalla tavalla kuin kardinaali Borghesen aikoina. Kävijä voikin kuvitella kävelevänsä menneisyydessä ja nauttia sen ajan taiteesta ja arkkitehtuurista. Puisto ja sen kartano ovat edelleen suosittuja matkailukohteita, ja niitä käy ihailemassa vuosittain tuhannet matkailijat ympäri maailman.

Kauniita muistoja kotiin viemisiksi

Vaikka itse kasveja ei Villa Borghesesta voikaan viedä omaan puutarhaansa, käynti puistossa jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa. Ehkä sieltä tarttuu mukaan myös toteutuskelpoisia ideoita, joita voi hyödyntää omassa pihassaan. Jonakin päivänä puutarhassasi saattaa olla jotain, joka muistuttaa sinua käynnistäsi juuri Villa Borghesen ainutlaatuisessa puistossa.