Mielipiteet

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Sääntö-Suomi ei petä edes arvan ostossa

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Suomalaiset on saatu nyt vihdoin herran nuhteeseen. Enää ei voi raaputusarpoja lahjaksi ostaa. Veikkauksen arpojen ostajan on pitänyt tämän vuoden alusta alkaen tunnistautua arpaa ostaessaan tai voittoja lunastaessaan.

”Käytännössä raaputusarpoja ei voi enää ostaa lahjaksi. Voitto on verovapaa vain arvan ostajalle eli samalle henkilölle, joka voi lunastaa voiton”, Verohallinto kertoo tiedotteessaan. Jos voiton jakaa toiselle, voiton saajan pitää maksaa summasta lahjaveroa. Lahjavero koskee vähintään 5 000 euron lahjoja.

Tähän ei voi sanoa muuta kuin: sääntö-Suomi ei petä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämähän johtaa lopulta siihen, että eurot vähenevät valtion kirstusta entisestään, kun ihmiset eivät osta enää yhtä paljon arpoja kuin ennen. Veikkausvoittovaroistahan on valtio jakanut rahaa mm. urheiluun ja liikuntakasvatuksen, tieteelle, taiteelle, nuorisotyölle, terveyteen.

Taustalla on eduskunnan arpajaislakimuutos. En väheksy tässä yhtään ongelmapelaamista, jossa peliriippuvainen iskee kaikki rahansa uhkapeleihin. Mutta tämä ”arpadirektiivi” ei ratkaise kyllä yhtään peliaddiktioriippuvaisten ongelmia.

Tunnistautuminen on ollut voimassa muissa Veikkauksen peleissä jo aiemmin. Arvat oli viimeinen linnake siinä mielessä.

Osin tunnistautumisen takia pelaaminen kioskeissa ja kaupoissa on vähentynyt rajusti. Suomalaiset käyttivät rahapeleihin vielä viisi vuotta sitten 2,1 miljardia euroa. Arvioiden mukaan summa on muutamassa vuodessa pudonnut jopa 500 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toki muitakin selittäviä syitä on, kuten käteisen vähäisempi käyttö. Myös tappioraja eli summa, jonka pelaaja voi kuukaudessa tai vuodessa hävitä, on osaltaan hillinnyt pelaamista. Se osa uudistusta onkin ehdottomasti hyvä.

Suomalaisten peli-into tuskin on kuitenkaan noin radikaalisti muuttunut. Vaarana on, että pelaaminen siirtyy yhä voimakkaammin nettipelaamiseen ulkomaalaisten yhtiöiden alle. Sieltä ei valtio saa killinkiäkään euroja kirstuunsa.

Tuskin kuitenkaan vähentyneet tulot laskevat Veikkauksen johtajien ja johtoryhmän palkkoja ja palkkioita. Saavutetuista eduista ei tingitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä