Millainen on hyvä lainatarjous?

Kuva:

MAINOS - AXOLAINA.FI -

Lainoja myydään ja markkinoidaan edelleen aktiivisesti, vaikka kiristynyt lainsäädäntö on puuttunut niiden toimintaan. Kuluttajille tarjotaan erityyppisiä lainoja, mikä voi aiheuttaa ensikertalaiselle hämmennystä. 

Hyvän lainatarjouksen etsimiseen ja löytämiseen kannattaa suoda kunnolla aikaa, koska siinä voi säästää rahaa ja murhetta.Lainatarjous myönnetään erilaisilla ehdoilla, eikä ensimmäinen vaihtoehto ole välttämättä paras. Hyvän lainatarjouksen voi löytää todennäköisesti lainavertailun avulla, joka kannattaa sisällyttää osaksi lainanhakuprosessia.

Voiko hyvää lainatarjousta määritellä?

Hyvää lainatarjousta ei voi periaatteessa yksioikoisesti määritellä, koska ihmisten tilanteet ovat hyvin erilaisia. Tilanteet sanelevat lainatarpeen, jolloin lainojen summat ja muut ehdot voivat vaihdella reippaasti toisistaan. Sen takia hyvä lainatarjous on yleensä sellainen, joka sopii lainanhakijalle parhaiten. 

Lainanhakijat voivat arvostaa eri ominaisuuksia lainoissa. Joillekin on tärkeää, että maksuerät ovat joustavia, toiset taas haluavat maksaa sen mahdollisimman pian takaisin. Lainasummatkin vaihtelevat erittäin laajasti ja ne alkavat muutamista kympeistä tuhansiin euroihin. 

Edullisuus lienee kaikille yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Laina halutaan saada kohtuullisella hinnalla, jossa on mahdollisimman maltilliset korot ja reilut ehdot. Laina on loppujen lopuksi liiketoimintaa, josta rahoitusyhtiöt haluavat saada katetta kannattavasti. Kate muodostuu lainan koroista ja muista kustannuksista. 

Kannattaa muistaa, että lainan korko vaihtelee tapauksesta riippuen. Esimerkiksi pitkän aikavälin lainoissa ne voivat kohota niin korkealle, että korkomenot ovat jopa alkuperäistä lainasummaa korkeammat. Koron lisäksi lainassa voi olla useita muita kuluja, jotka pitää olla selvillä ennen lainan hyväksymistä. 

Mitä kuluja lainassa voi olla?

Lainaan lisätään aina korko, mutta se ei kerro koko totuutta lainan hinnasta. Siihen voidaan sisällyttää muita kuluja, joita ovat esimerkiksi avausmaksuihin ja tilinhoitoon liittyvät kustannukset. Ne ovat tyypillisesti muutamia kymppejä ja ne voidaan määritellä myös tiettyinä prosenttosuuksina lainasummasta. 

Lyhyen lainojen kustannukset eivät tavallisesti kohoa kovin suureksi. Jos takaisinmaksuajat ovat pitkät, voi siitä tulla merkittävän suuri kuluerä korkojen lisäksi. Koron sijaan lainassa kannattaa huomioida todellinen vuosikorko, joka kertoo tarkemmin lainan kokonaiskustannuksista. Se on paras tapa tarkastella lainan todellista hintaa. 

Pidä taloudestasi huolta

Laina-asiat hoituvat yleensä parhaiten, kun oma talous on kunnossa. Omaa taloutta kannattaa ruokkia tasapainoisella budjetilla, josta jäisi myös säästöön mahdollisimman paljon pahan päivän varalle. Ennakointi on yleensä avain turvalliseen elämään, mikä pätee myös vakaaseen talouden hoitoon.

Jokaisen aikuisen ihmisen kannattaisi laatia itselleen budjetti, jossa lasketaan tulot ja menot. Se auttaa hahmottamaan omaa taloudellista tilannettaan ja sitä, mihin rahaa oikeastaan menee. Kun kokonaiskuva on paremmin hallussa, voi omaa rahankäyttöään seurata paremmin ja tekemään tarvittavia muutoksia. 

Tasapainoinen budjetti on kestävän talouden kivijalka. Kun oma talous on vahvassa kunnossa, onnistuu lainan hoitokin huomattavasti jouhevammin. Säästöjä kannattaa olla, jotta pystyy varautumaan yllättäviin tilanteisiin. 

Taloudellinen resilienssi, eli muutosketteryys antaa todennäköisesti mielenrauhaa. Tällöin arki omien rahojen kanssa on huomattavasti mukavampaa ja tulevaisuutta voi suunnitella avoimemmin.