Pääkirjoitukset

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: ”Kannuksen ja Himangan siteitä toisiinsa katkaistaan yksi kerrallaan”

Joni Mäki-Petäjä Kuva: Mira Nieminen

Kannuksen ja Himangan siteitä toisiinsa katkaistaan pala kerrallaan. Ruonan leirikeskus Himangalla oli yksi konkreettisimmista yhteistyömuodoista, kun Kannuksen ja Himangan seurakunta pitivät yhteistä leirikeskusta. Ihan alkuun myös toholampilaiset pitivät osan rippikouluista Ruonalla.

Ruonalta monella lestijokilaaksolaisella on paljon muistoja. Ruona sijaitsee meren rannalla. Se on kaunis ja luonnonläheinen paikka. Onneksi Kalajoen seurakunta on suunnitellut paikalle kotaa ja tulisijaa, jonne voi mennä vaikka muistelemaan omia riparikokemuksia.

Aikanaan Kannuksella ja Himangalla oli jopa yhteinen yläaste. Kannuksen lukiossa kävi käytännössä kaikki himankalaiset tulevat ylioppilaat vielä noin 20 vuotta sitten. Noista ajoista on Kannus ja Himanka ovat kasvaneet erilleen niin kuin vanha ex-aviopari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aviopareista puheen ollen, aika moni himankalainen ja kannuslainen myös löysivät toisensa, kun opiskelutie suuntautui samaan suuntaan. Siitäkin on paljon todistusaineistoa ja jälkikasvua.

Jonkinlainen erovuosi oli vuonna 2010, kun Himanka liittyi Kalajokeen. En itse seurannut niin aktiivisesti kuntapolitiikka tuolloin, mutta kyllä se itselleni tuli aika puskista. Varsin konkreettinen merkkipaalu tuli Himangan ja Kannuksen rajalle Niskankosken kohdalle, kun Kalajoen kyltit raahattiin paikalle.

Rajat on aina keinotekoisia ja usein olemassa vain ihmisten päissä. Mutta kyllä se itseäni kalvoi silloin, ja kalvaa yhä edelleen hiukan, kun Lestijoki virtaa aina Himangalle saakka, mutta kyltissä lukee Kalajoki.

Maakuntaraja ja lääninraja siirtyivät samalla. Himanka on hallinnollisesti Pohjois-Pohjanmaata. Toisin kuin vaikka Lohtajan taajama, joka sijaitsee 10 kilometrin päässä Himangan taajamasta. Jokainen voi tietysti miettiä omista lähtökohdista, onko tilanne hyvä vai huono?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onpa Lestijoki-lehti, alun perin Lestinjoki, perustettu Himangan ja Kannuksen paikallislehdeksi. Vasta myöhemmin mukaan tuli Toholampi, Lestijärvi ja Lohtaja. Lestijoella ei rajoja ole ja seuraamme myös Himangan tapahtumia ja ihmisiä. Toki, kun päätöksenteko on mennyt Kalajoelle, emme niin tiiviisti seuraa kunnalliselämän koukeroita kuin esimerkiksi Kalajoen Seutu.

Lestijoen virtausta ei saa kuitenkaan hallinnollisilla päätöksillä vaihtumaan. Lestijoki halkoo Himankaa nyt ja tulevaisuudessa niin jokena kuin lehtenä. Ja hyvä niin!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä