torstai 18.8.2022 | 20:03
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Helle ei haittaa kansamusiikkijuhlien kävijöitä – kuumalla säällä esiintyjille kannetaan vettä kanistereissa

To 12.7.2018 klo 09:00 | päivitetty to 10:53

Milja Keinänen

Kaustisen kansamusiikkijuhlia on vietetty koko alkuviikon ajan auringon paahteessa. Lämpötila kipusi eilen hellerajan yli, ja samanlaista lämpöä odotetaan tällekin päivälle.

Festivaalikansan mielipide vaikuttaa kuitenkin olevan se, että helle on ennemminkin lahja kuin kiusankappale.

– Ihanaa vain, kun on lämmin! Melkein joka vuosi, kun olen ollut täällä, on satanut. Luohan tämä erilaisen festaritunnelman. Sateella on sellainen sissimeininki, että täytyy vaan puskea menemään keikalta toiselle, mutta nyt voi rauhassa loikoilla auringossa, pohtii nurmikolla istuskeleva Mari Solja.

Helteellä tärkeää on muistaa perusasiat: syöminen, veden juominen ja auringolta suojautuminen. Kansanmusiikkijuhlien ensiapupisteessä työskentelevä Marja Rytioja toteaa, että ihmiset ovat pitäneetkin nämä mielessä. Hänen työvuorollaan ei ole sattunut esimerkiksi pyörtymisiä.

– Hankaumia ja rakkoja helteellä tulee jonkin verran. Mutta juomisen tärkeyden ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin. Myös suolan saamisesta täytyy muistaa pitää huolta. Välillä olisi hyvä nauttia vaikka kivennäisvettä tai suolapähkinöitä, Rytioja sanoo.

Monen kansanmusiikkijuhlien kävijän päässä keikkuu auringolta suojaava hellehattu. Ja onneksi festivaalialueelta löytyy paljon myös varjoisia paikkoja. Esimerkiksi keskiviikko-aamun paahteessa moni vetäytyi tanhuhöntsyihin Keskipohjanmaa-areenan varjoon. Viileässä jaksaa tanssia paremmin.

Marja Rytioja ensiaputiimistä kertoo, että kuumuteen saadaan keskiviikon aikana helpotusta myös uusien, ympäri aluetta sijoiteltavien vesipisteiden muodossa. Tähän asti vettä on täytynyt hakea rakennuksesta, jossa myös ensiapupiste sijaitsee.

Työntekijät ja talkoolaiset pitävät huolta myös festivaalin artistien hyvinvoinnista kuumuuden keskellä. Catering-vastaava Vilho Huntus täyttää vesilaseja ja siirtelee niitä jääkaappeihin pääareenan takahuoneessa. Siellä pidetään esiintyjille tarjolla myös pientä suolaista naposteltavaa.

Huntuksella riittää työtä, sillä kaikilla esiintymispaikoilla ei ole omaa vesipistettä, ja välillä esiintymässä on suuriakin ryhmiä. Esimerkiksi tanssiryhmillä tulee luonnollisesti jano esitysten aikana.

– Pääareenan vesikaapit pidetään koko ajan täynnä ja kylmänä. Ja joillekin esiintymispaikoille kannetaan kanistereilla vettä, kertoo Huntus.

Lämpimään säähän suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti. Niin myös ruokateltoissa ja -kojuissa, vaikka lämpötila nousee päivän kuumimpina tunteina hyvinkin korkeaksi.

– Kun juo riittävästi ja pitää pieniä taukoja, niin ihan hyvin pärjää. Hyvä porukka auttaa. Ja kaikilla näyttää täällä olevan hymy huulilla, sehän on tärkeintä, sanoo Cafe Mondo -ravintolateltassa työskentelvä Marjo Alanko.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat jatkuvat vielä tämän viikon sunnuntaihin asti. Ilmatieteen laitos lupaa aurinkoa ja läpöä koko festivaalien ajaksi.

#