sunnuntai 24.10.2021 | 21:47
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Ruotsinsuomalaisten paluumuuttajien eläkkeet ovat vaakalaudalla – päätös koskee jopa 17 000 Suomessa asuvaa

Ruotsin toiminta vaikuttaa siihen, voidaanko suomalaistakaan kansaneläkettä maksaa tulevaisuudessa ulkomaille.

Ma 25.6.2018 klo 06:00

Milja Keinänen

KOKKOLA (KP)

Ruotsin takuueläke, joka vastaa Suomen kansaneläkettä, voi lakata Suomessa asuvilta vuoden 2020 alussa. Ruotsi on saanut EU-tuomioistuimelta joulukuussa päätöksen, jonka mukaan takuueläke on vähimmäiseläke, jota ei tarvitse maksaa toisessa EU-maassa asuvalle.

Keneen päätös vaikuttaa Suomessa?

Päätös koskee Ruotsissa pitkään asuneita, mutta Suomeen takaisin muuttaneita. Suomessa asuu noin 17 000 henkilöä, joiden takuueläkkeet ovat vaarassa lakata. Sitä saavat yleensä ihmiset, joilla on ollut vähän tai ei lainkaan työtuloja. Onkin mahdollista, että lakkauttaminen leikkaisi eniten esimerkiksi Ruotsissa lapsia kotona hoitaneiden ja sen vuoksi vähän työelämässä olleiden eläkkeitä.

Ruotsalaista takuueläkettä saadakseen on täytynyt asua Ruotsissa vähintään kolme vuotta. Takuueläkkeen määrään vaikuttavat asumisvuodet: täyden summan voi saada 40 vuotta maassa asunut. Täysi määrä on yksinasuvalle noin 865 euroa ja naimisissa olevalle noin 775 euroa.

Juristi Laila Aho Kelasta kertoo, että harva suomessa asuva saa pelkkää ruotsalaista takuueläkettä. Sen lakkauttaminen ei siis tarkoittaisi välttämättä eläkkeen menettämistä kokonaan, vaan sitä, että tulot voisivat koostua jatkossa erilaisista osista.

– Useat saavat Ruotsin takuueläkkeen lisäksi myös muita eläkkeitä jo tällä hetkellä. Ruotsin takuueläkkeen lakkaaminen voisi vaikuttaa Suomessa asuvien henkilöiden takuueläkkeen määrään ja mahdollisesti joihinkin muihin Kelan maksamiin etuuksiin.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Ruotsin hallitus on aloittanut selvityksen siitä, mitä EU-tuomioistuimen päätös tarkoittaa.

Ruotsin selvityksen jälkeen myös Suomessa täytyy arvioida sitä, voidaanko suomalaista kansaneläkettä tulevaisuudessa maksaa ulkomailla asuville suomalaiseläkeläisille. Aho kertoo, että moni asia on vielä epäselvä sekä Suomessa että Ruotsissa.

– Emme pysty arvioimaan, mitä Ruotsin takuueläkkeille tapahtuu vuoden 2019 jälkeen. Vaikutukset riippuvat täysin siitä, mitä Ruotsi päätyy selvityksen perusteella tekemään. Suomessa on keskusteltu tuomiosta ja tällä hetkellä kansaneläkkeet maksetaan kuten tähänkin saakka. Seuraamme tuomion toimeenpanoa Ruotsissa, hän kertoo.

#