lauantai 23.1.2021 | 10:00
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Puskaradio Kokkolan ylläpitäjät tekevät työtä auttamisen halusta, mutta kohtaavat paljon kritiikkiä – "On helppo vedota sananvapauteen, mutta mitä jos keskustelu olisi sinun perheestäsi?"

Puskaradio Kokkola syntyi tarpeesta saada Kokkolaan kanava, jossa voi kysyä ja tiedottaa. Nyt se on niin suuri, etteivät ylläpitäjät ehdi millään seurata kaikkea.

Pe 22.6.2018 klo 06:00

Milja Keinänen

Kun Jenna Saari ja Ella Vahtiala heräävät, saattaa puhelimen näytöllä vilkkua satoja uusia kommentteja, jotka vaatisivat reagoimista. Kaksikko ylläpitää vapaa-ajallaan Puskaradio Kokkola -Facebook-sivua.

– Ajattelen, että kaikkien ihmisten tulisi olla jotenkin hyödyksi muille. Tämä on minun tapani olla avuksi. Ja tietysti tästä on minulle itsellenikin hyötyä, kertoo Vahtiala syitä erikoisen harrastusvalintansa taustalla.

Puskaradio Kokkola on tarkoitettu kanavaksi kaupunkilaisten kysymyksille ja tiedotuksille, ja se perustettiin noin neljä vuotta sitten. Ella Vahtiala asui noihin aikoihin yksin ja mietti usein, keneltä voisi kysyä neuvoa erilaisissa arjen pulmatilanteissa. Hän keksi, että Kokkolasta puuttunut puskaradio voisi olla ratkaisu.

Jenna Saari tuli mukaan ylläpitäjäksi pari vuotta myöhemmin.

– Ryhmä kasvoi ja tuntui, etten pärjää enää yksin. Pyysin mukaan juuri Jennaa siksi, että monesti kun tuli jotain hämminkiä, Jenna kirjoitti tosi fiksusti ihan pyytämättä. Usein tuntui, että huutaa vastatuuleen, mutta hän tuli avuksi ihan vapaaehtoisesti, Vahtiala kertoo.

Ylläpitäjä-kaksikko ei vapaa-ajalla erityisesti vietä aikaa keskenään, mutta ylläpitämiseen liittyvissä asioissa heidän mielensä toimivat melkein kuin synkronoituina.

– Meillä on aika selvä linja ja samanalainen ajausmaailma, eikä meidän yleensä tarvitse edes käydä keskustelua siitä, miten jossain tilanteessa toimitaan, toteaa Saari.

– On silti mukavaa, että on tukea, Vahtiala komppaa.

Ryhmässä on tätä nykyä yli 18 000 jäsentä, noin Pietarsaaren kaupungin kokoinen joukkio. Kommenttiketjut ovat jo kauan sitten venyneet niin pitkiksi, etteivät Vahtiala ja Saari mitenkään ehdi lukemaan niitä kaikkia. Silti ylläpitotyöhön voi joinain päivinä kulua jopa tunteja.

Saari ja Vahtiala kiittelevät kuitenkin sitä, että myös jotkut ryhmäläiset ovat oppineet tunnistamaan, missä sopivan keskustelun rajat menevät.

– Nykyään jos joku keskustelu riistäytyy käsistä, meille tehdään ilmiantoja. Mutta on yksinkertaisesti mahdotonta ehtiä lukea kaikkia kommentteja ja poistaa niitä yksittäin. Silloin voi olla järkevintä poistaa koko keskustelu, Saari kertoo.

Keskusteluja suljetaan, kun ilmiantoja tulee paljon ja viestit menevät kiusaamisen puolelle. Usein niin käy silloin, kun pinnalla on jokin ajankohtainen, mielipiteitä jakava aihe.

Viimeksi Puskaradiossa pannaan laitettiin Kokkola pride-aiheiset keskustelut. Saari ja Vahtiala kuitenkin toteavat, ettei pride-keskustelu ollut poikkeuksellista, vaan samanlaisia kuohahduksia on nähty ennenkin, esimerkiksi maahanmuuttokeskustelun yhteydessä.

Ylläpitäminen on vapaaehtoistyötä, mutta ryhmäläisten vaatimukset ovat usein kovia.

– Kaikki eivät ymmärrä, että meillä on muutakin elämää ja että olen välillä vaikka lapseni kanssa. Koen, että meillä on välillä vapaus hoitaa ryhmää myös huonommin, sillä emme me ole lupautuneet olemaan 24/7 kokkolalaisten käytettävissä. Sitä moni ei ehkä ymmärrä, kertoo Vahtiala.

Toisinaan Vahtiala ja Saari saavat työstään kiittäviä viestejä, mutta vähintään yhtä paljon heihin kohdistuu kritiikkiä. Kun he päättävät sulkea keskustelun, alkaa nopeasti syyttely sananvapauden rajoittamisesta.

Vahtiala ja Saari kuitenkin korostavat, että käyttävät ylläpitäjän valtaansa harkiten ja joustavat paljon.

– Joskus ryhmässä heitetään sitä, että nautimme vallankäytöstä, mutta ei se kyllä niin ole. Tosi paljon annamme vapauksia. Se vain on tosiasia, että jos jotain kiusataan tai haukutaan, on pakko rajoittaa, pohtii Saari

– On helppo vedota sananvapauteen, mutta mitä jos keskustelu olisi sinun perheestäsi? Haluaisitko, että sinun yksityisasioitasi pyörittelisi 18 000 ihmistä kuin oltaisiin jossain kahvipöydässä?, jatkaa Vahtiala.

Vahtiala kertoo miettivänsä toisinaan sitä, ymmärtävätkö Facebook-ryhmän käyttäjät ylläpitäjienkin olevan ihmisiä. Kuvake ryhmän seinällä vaikuttaa ehkä joistain vain robotilta, joka tekee työtään automaattisesti.

Todellisuudessa ylläpitäminen on kuitenkin eettisten päätösten tekemistä ja toisten ihmisten nahkoihin asettumista.Tärkeiksi ylläpitäjän ominaisuuksiksi Vahtiala ja Saari mainitsevatkin kritiikin sietokyvyn ohella empatian ja rehellisyyden.

– Jos päätetään jotain, joku keskustelu vaikka siiretään yksityisviesteihin, täytyy uskaltaa kertoa syyt päätöksen taustalla, Saari miettii.

Ja yhtä lailla ihmisyyteen kuuluu se, että ylläpitäjätkin tekevät välillä virheitä.

Vaikka ylläpitämisessä on välillä vaikeutensa, kuuluu Saaren ja Vahtialan puheissa se, että ryhmässä on paljon hyvää. Jos omassa asuinpiirissä ei ole yhteisöllistä kulttuuria, Puskaradio voi olla kuin ystävällinen naapuri, joka antaa vinkkejä, ja jolta uskaltaa kysyä asioita.

Pienyrittäjät ovat löytäneet sitä kautta asiakkaita, asukkaat kiinnostavia tapahtumia ja karkuteillä olevat lemmikit omistajiaan.

– Pienemmätkin asiat, myös hyvässä mielessä, nousevat ryhmässä helposti esiin. Uusia paikkoja voi mainostaa tai voi kirjoittaa ryhmään, jos on vaikka saanut tosi hyvää palvelua, Saari toteaa.

Mikä kokkolalaisia puhuttaa, Puskaradion ylläpitäjät?

"Liikenne. Toistuvasti on ollut keskusteluja siitä, että ei päästetä suojatien yli tai on parkkeerattu miten sattuu. Vanhemmatkin saattavat muistutella, että lapsia on liikkeellä ja heitä täytyy varoa. Se on ehkä saanut ihmisiä vähän miettimään."

"Arjen kysymykset, kuten se, mihin jotain jätteitä voi viedä. Tai se, mistä löytää vaikka remontoijan. Usein kysellään esimerkiksi hyvän laatoittajan perään."

"Paikalliset poliittiset teemat. Pride-keskustelu ei siinä mielessä poikennut linjasta. Myös maahanmuuttokeskustelu täytyi aikanaan lopettaa. Siinä katosi äkkiä inhimillisyys. Ihmiset eivät suostuneet ymmärtämään, että tässä ryhmässäkin on paljon maahanmuuttajia."

#