torstai 18.8.2022 | 20:52
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Yhteiskunnallinen tietämys uupui suomen kielen oppikirjoista – kokkolalaisopettajat tarttuivat toimeen ja kirjoittivat maahanmuuttajille suunnatun kirjan

Ti 22.5.2018 klo 09:00

Emilia Kallioinen

KOKKOLA (KP)

Kokkolalaiset opettajat Merja Björklind, Mikko Metsäranta ja Heidi Sippola sekä vaasalainen opettaja Tarja Lågas kokivat, ettei markkinoilta löydy yhteiskunnan syövereihin sukeltavaa oppikirjaa suomea toisena kielenä opiskelevalla.

– Arkielämää kyllä käsitellään, mutta pintaa syvemmälle ei mennä, kertoo Sippola nykyisen tarjonnan yhteiskunnallisista puutteista.

Näinpä opettajatiimi ryhtyi toimeen ja kirjoitti puolessatoista vuodessa Selkeästi Suomessa -nimisen selkokielisen yhteiskuntaopin oppikirjan.

Kirja on suunnattu Suomeen saapuville nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille, joiden sopeutumisen kannalta on oleellista oppia suomen kieltä ja ymmärtää, miten yhteiskunta Suomessa toimii.

Maahanmuuttajien käyttämien oppikirjojen aihepiirit eivät aina yllä aikuisen tai nuoren aikuisen tasolle. Niitä voi verrata ruotsin tai englannin kielen alkeiden oppikirjoihin. Suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat ja ilmiöt jäävät pimentoon.

Yhteiskuntaoppia Länsipuiston koulussa opettavat Björklind ja Metsäranta tuottivat oppikirjan aihepiirien sisällön opetussuunnitelman mukaisesti. Oppikirjasta löytyy kaikki mitä peruskoulun käyneen tulisi tietää yhteiskunnasta. Kansantaloustiede on ainoa aihe, joka kirjasta on jäänyt pois sen monimutkaisuuden vuoksi.

Kirjassa käsitellään muun muassa perhettä, turvallisuutta, kuluttamista, hyvinvointivaltiota ja oikeusjärjestelmää.

Björklindin ja Metsärannan tuottamaa sisältöä muokkasivat kielellisesti suomenkielen opettaja Lågas ja suomi toisena kielenä -opettaja Sippola. Kirjan lopusta löytyy myös kielen rakenne -osuus, jossa on kielioppia. Poikkeukselliseksi oppikirjan tekee se, että eri aineita edustavat opettajat ovat tuottaneet kirjan yhteistyössä. Kielitietoisuus tulee täten opetettavasta aineesta.

– Kirja tarjoaa sekä sanastoa että substanssia, toteaa Björklind.

Opettajat ovat tuottaneet oppikirjan yhteydessä sitä tukevan äänikirjan, opettajan oppaan sekä verkkomateriaalia. Itse oppikirja tuli painosta 3.5.2018.

Kirja on eritoten tarkoitettu käytettäväksi oppitunneilla. Sivuilta löytyy pari- ja ryhmäkeskusteluja ja muita tehtäviä. Itsenäiseen opiskeluun se voi olla haasteellinen, eikä sitä ole tarkoitettu alkeistason opiskelijalle. Kirjan kielitaso on eurooppalaisen viitekehyksen mukaan tasoa A2–B1.

Sippola kertoo, että kirja on saanut sosiaalisessa mediassa positiivista palautetta. Yhteiskuntaoppi voi tuntua osalle peruskoululaisistakin vaikealta, joten selkokielistä yhteiskuntaopin kirjaa voi hyödyntää myös yläkoulun opetuksessa.

#