torstai 18.8.2022 | 19:30
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Äitienpäivä näkyy hautausmaalla – muistot ja tarinat elävät

Su 13.5.2018 klo 17:30 | päivitetty su 17:30

Minna Mustonen

KOKKOLA (KP)

Äitienpäivä näkyy kauniisti kaikilla alueemme hautausmailla. Useat haudat on laitettu jo kesäkuntoon. Talven painaumat on suoristettu ja kukkasia hautakivien eteen laitettu ja maahan istutettu.

Annan hautausmaan hiekkakäytävällä vastaan astelee rollaattoristaan tukea ottava kokkolalainen Esa Kauppinen. Hän on käynyt viemässä kukkaset vaimonsa haudalle. Mukana on myös pariskunnan kaksi poikaa, hekin ovat jo eläkeikään ehtineet.

– Vaimoni kuoli viisi vuotta sitten, ikävä on edelleen. Ikävä on läsnä joka päivä, vaikka lapsia ja lapsenlapsia lähellä asuukin, muistelee liki 90-vuotias mies edesmennyttä vaimoaan.

Pariskunta ennätti olla naimisissa 62 vuotta. Sinä aikana heille tuli kolme poikaa ja yksi tytär. Äitienpäiviä vietettiin ennemminkin silloin kun lapset olivat pieniä.

– Kakku tehtiin ja pieniä askarteluja olivat lapset laittaneet äidilleen. Laura oli hyvä vaimo ja hyvä äiti, kertoo Esa Kauppinen molemmat mukana olevat pojat nyökkäävät.

– Muistamme äitiämme pelkällä hyvällä.

Kokkolan Annan hautausmaa on paikkakunnan uusin hautausmaa, mutta jo runsaasti hautoja alueelta löytyy. Usealla haudalla kuuluu haravan ruopsutusta, kastelukannuja täytetään vedellä ja vasta istutettuja kukkasia kastellaan monessa paikassa.

Maria Björkman on tuonut äitinsä haudalle keltaisia ruusuja. Äidin kuolemasta on jo kymmenen vuotta, mutta muistot elävät yhtä tuoreina kuin ruusut maljakossa.

– Minun äitini oli aivan ihana ihminen. Hän oli niin täynnä rakkautta ja osasi aina tukea, kun tukea tarvitsin. Kaipaan häntä niin paljon. Menetin äidin aivan liian aikaisin, huokaisee Björkman ja pyyhkäisee silmäkulmaansa.

Marian hautausmaa sijaitsee Kokkolassa Annan hautausmaan lähistöllä. Vilskettä riittää myös vanhan hautausmaan puolella. Kokkolalaisnaiset Ulla Kaila ja Marja Hänninen ovat tulleet tekemään perinteisen äitienpäiväkierroksen hautausmailla. Mukana olevat taimikassit pullistelevat kukkapaljoudesta.

– Teemme ruusuistutukset äitienpäiväksi äidin sekä isoäidin haudoille. Tämä on meille sellainen äitienpäivä perinne. Vietämme aikaa yhdessä ja käymme syömässä, kertoo Kaila.

Hautausmaakierros vie naiset seuraavaksi Pietarsaareen.

– Pietarsaaressa viemme ruusuja isotädin haudalle. Punaisia ruusuja nyt, ne ovat niin kauniita ja kesäkukat laitamme erikseen sitten hiukan myöhemmin, summaavat naiset.

#