torstai 18.8.2022 | 19:05
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Vanhat posliinit taipuvat koruiksi – Kokkolassa vieraillut muotoilija näyttää kuinka, katso video

To 19.4.2018 klo 15:11

Minna Mustonen

KOKKOLA (KP)

– Oikeastaan kaikki alkoi siitä, kun kissani Nunna teki hirmuisen teon ja pudotti kallisarvoisen, minun vaalimani, suvussamme pitkään säilyneen Arabian Armisarjan astian. Olin sen esineen saanut mummoltani ja se oli minulle erittäin tärkeä, kertoo Jenni Kaustinen.

Käsityöläinen päätyi tekemään rikkoontuneesta posliinista korun ja siitä se lähti. Tällä kertaa seinäjokinen Kaustinen on vierailulla Kokkolassa Taitokeskus Kankurissa ja hän esittelee korun tekemisen tekniikkaa. Taitoa, jolla rikotusta posliinista on mahdollista tehdä koruja, tai ainakin korun osia.

Korun tekemisen tekniikka näyttää helpolta kuin heinänteko, mutta niinhän se näyttää aina ammattilaisen tekemänä. Posliinin sirpaleista valitaan kauneimmat kuviot, ne leikataan erilaisin posliinipihdein sopivaan muotoon ja viimeinen loppusilaus tehdään lasihiomakoneella. Hioessa pyöristetään palasen terävät reunat sellaisiksi, etteivät ne vahingoita kantajaansa.

Taiteilijan edessä on mittava valikoima erilaisia ja ihan tunnistettavia posliininpalasia. Osa niistä näyttää olevan peräisin sangen kalliista vanhoista astioista. Kuinka sellaisen raaskii rikki hajottaa?

– En koskaan varta vasten riko astioita töitäni varten, vaan jokaisen esineen pitää olla jo ennestään rikki tai poistettu alkuperäisestä käytöstä, kertoo Kaustinen.

Hän tekee tilaustöinä asiakkailleen koruja ja kaikki ylimääräiset astianosaset voi jättää taiteilijan materiaaliksi.

– Eräänkin kerran asiakas tuli luokseni ja hänellä oli mukanaan pitkään heidän suvussa kulkenut iso vati, joka oli mennyt keskeltä halki. Asiakas ihmetteli ja tuumaili, että mitäs tässä nyt voisi tehdä. Päädyimme valmistamaan posliininpalasista jokaiselle suvun naiselle sukusormukset. Näin vanha perintövati jatkaa elämäänsä suvun keskuudessa vielä pitkän, pitkän aikaa, kertoo kädentaitaja.

Koruntekijänä Jenni Kaustinen on toiminut reilun vuoden verran. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on sisustusartesaani ja huonekalumuotoilija. Design Kaje tuotemerkillä hän tekee mitä erikoisempia ja erilaisimmista lähtökohdista peräisin olevaa tuunausdesignia.

Hänen tekemiä esineitä on parasta aikaa nähtävillä Kokkolan Kankurissa.

Kurkista videolta, miten sirpaleet särkyneet muotoutuvat korun osasiksi.

#